315.360 MWh au fost licitati de Hidroelectrica in primele sesiuni de licitatie desfasurate in zilele de 8 si 9 decembrie 2005 pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, gestionata de Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM). Aceasta cantitate de energie urmeaza a fi livrata incepand cu data de 1 ianuarie 2006.

In urma anunturilor publicate pe pagina WEB a Operatorului Pietei incepand cu data de 24 noiembrie a.c., dupa inregistrarea primelor solicitari de organizare de sesiuni de licitatie pentru ofertele de vanzare propuse de catre SC HIDROELECTRICA SA, 27 de participanti au inaintat oferte de cumparare pentru una sau mai multe dintre cele cinci oferte de vanzare propuse.

Castigatorii sesiunilor de licitatie au fost SC GEVCO SRL pentru una dintre oferte, SC Energy Network SRL pentru doua dintre oferte si SC Electrica SA pentru doua dintre oferte. Rezultatele sesiunilor de licitatie sunt publicate pe website-ul OPCOM (www.opcom.ro).

Totodata, pe pagina de internet pot fi consultate in acest moment si ofertele propuse de catre alti trei mari producatori: SC Complexul Energetic Craiova SA, SC Complexul Energetic Turceni SA precum si SC Complexul Energetic Rovinari SA.

Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale este destinata tranzactionarii de catre toate categoriile de participanti la piata, prin licitatie publica, a ofertelor de vanzare propuse de catre participantii titulari de licenta, inscrisi la Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale.

Dupa publicarea Ordinului ANRE, Procedurii operationale privind functionarea Pietei Centralizate a Contractelor Bilaterale si a Conventiei de participare, un numar de 41 de participanti la piata de energie electrica, atat producatori, furnizori cat si consumatori eligibili, s-au inscris pentru participarea la aceasta piata.

In urma cu o luna ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres a recomandat tuturor producatorilor de energie aprtinand Ministerului Economiei si Comertului sa incheie contracte bilaterale doar prin intermediul OPCOM, asigurandu-se un cadru transparent si nediscriminatoriu, bazat pe ofertarea libera dar in egala masura si pe dovedirea bunei intentii si a bonitatii participantilor prin

constituirea de garantii, pentru atribuirea ofertelor de vanzare. Materializarea rezultatelor tranzactiei se realizeaza prin incheierea contractelor bilaterale, cu respectarea intocmai a continutului si formei contractului publicat impreuna cu oferta de vanzare si supus procesului de licitare.