"Aveti cumva in tara dictatura sau stare de necesitate?", intreaba ironic un jurnalist din Sarajevo. Calin Popescu Tariceanu s-a dus la intalnirea oficiala cu primul-ministru bosniac, Adnan Terzic, in uniforma militara. A ramas astfel imbracat in cursul discutiilor oficiale si la conferinta de presa, starnind nedumerirea diplomatilor si a ziaristilor bosniaci.

Calin Popescu Tariceanu a efectuat luni, 12 decembrie, o vizita in Bosnia Hertegovina. Imbracat militar, Tariceanu s-a intalnit cu primul-ministru, dupa care i-a vizitat pe soldatii romani prezenti in fortele EUFOR din Bosnia. Problema este ca la ambele a fost imbracat in uniforma de camuflaj.

Imbracamintea primului-ministru roman a starnit rumoare, rasete, dar si intrebari la conferinta de presa. Tariceanu a mormait un raspuns in care a spus ca prezenta fortelor militare romane in trupele EUFOR este foarte importanta pentru mentinerea stabilitatii in regiune.

Presa bosniaca a speculat imediat informatia. Insusi seful Consiliului de Ministri bosniac, Adnan Terzic, a fost surprins de uniforma lui Tariceanu, scrie publicatia locala "Nezavisne novine" din Banja Luka.

"E un pic ciudat ca premierul unei tari sa apara in uniforma militara, dar, judecand dupa felul in care arata primul-ministru, as vrea sa va conving ca avea intentii bune", a declarat Terzic publicatiei citate.

"Nu i-a spus nimeni ca razboiul s-a terminat, acum 10 ani? Stiti, in ultimii zece ani mai multi sefi de stat, premieri si ministri au venit aici si multi dintre ei au vizitat trupele. Dar nimeni nu a venit in uniforrma", spune Drazen Simic, jurnalist din Sarajevo.

Cand Clinton a vizitat trupele americane de acolo, a purtat in baze o jacheta militara, dar la intalnirile cu oficiali sau ONG-uri a purtat un costum normal. Acum cinci ani, la summitul Pactului de Stabilitate, la Sarajevo au venit Clinton, Blair, Schroeder, Chirac si nici unul nu a purtat uniforma.

Chiar si presedintele Musharaf al Pakistanului, care este general si poarta uneori haina militara, in vizita oficiala a venit in costum civil.

Acelasi jurnalist mai spune ca fiecare a fost surprins si la conferinta de presa au izbucnit in rasete pentru ca "Tariceanu arata ridicol".

Pe langa nota ilara, se pune problema conotatiilor negative. Valentin Zaschievici, redactor-sef adjunct la "Jurnalul national" si absolvent al Colegiului de Siguranta Nationala spune: "Este gingasa situatia pentru ca acolo sunt trupe romanesti care sunt intr-o misiune internationala.

Prezenta sa in uniforma, la o intalnire oficiala, pe teritoriul unei tari straine, va lasa loc unor interpretari nedorite; reactiile nedorite sunt urmarea fireasca a gesturilor negandite."

De obicei, trupele de ocupatie se poarta asa, noroc ca premierul roman nu a dat semne ca ar avea intentii belicoase.

"Este o gafa a protocolului. Este neuzual pentru o intalnire intre doi sefi de guvern. Imi este teama ca nu cumva aceasta tinuta sa fie interpretata ca o atitudine ofensatoare fata de statul gazda.", adauga Zaschievici.

Dar, asa cum spunea omologul bosniac Terzic, judecand dupa felul in care arata premierul, Tariceanu era cat se poate de pasnic.

Alte foto: Tariceanu camuflat

Tariceanu camuflat 2 (vizita din Sarajevo)