Cu Gogirla, Varzaru si Luca in zi de instructie, Romania a trecut scrisnind de un adversar artagos, tenace si surprinzator. S-a terminat 35-33 pentru noi, dar Brazilia a fost o lectie perfecta pentru cei care credeau ca mai exista echipe coborite din copac. La 2-6, in minutul 8, Tadici a cerut, inspirat, un time-out dupa care romancele au intors jocul.

Intr-un sport de la care aveam pretentia ca nu exista in emisfera sudica, Brazilia a inceput meciul cu noi de parca in teren s-ar fi aflat Ronaldinho, Adriano sau Ronaldo, iar dincolo, in transeele noastre, niste amatoare intirziate la propria nunta.

Apocaliptic, s-a ajuns la 5-1 in minutul 6 si la 6-2 in minutul opt, moment in care Tadici, care schimbase deja, de nervi, trei portari, a cerut un time-out necesar ca aerul. Bazata pe Simona Gogirla, contraofensiva tricolora si-a facut insa treaba, egalind scorul si trecind apoi, in minutul 20, la timona, 11-9.

De pe banca a venit si solutia tactica salvatoare, Tadici impunind echipei o aparare avansata si un marcaj strict la numarul 19 advers, Aline dos Santos.

Mutarea s-a dovedit corecta, doar neatentia lui Gatzel oprind tabela la odihna intr-un totusi periculos, 17-15 pentru Romania.La reluare se merge cap-cap, Tadici striga de cad peretii pe noi, dar mai ales pe fetele lui, si in minutul 40 nimic nu e nou, se merge in continuare pe sirma, 24-21.

Astepta m desprinderea, dar Steluta Luca paseaza spre nicaieri si, totusi, spre Maier, care pune patru pasi intre lumea noastra si lumea lor. Renuntam la favoruri si punem tunurile pe suratele lui Romario, 25-21 si, imediat, 26-21 pe mina lui Gogirla, aseara printesa inimilor noastre greu incercate.

Se supara si Varzaru, pret de vreo doua goluri de album, si cu un sfert de ora inainte de decizie stam bine, sase goluri peste.

America de Sud nu se preda, insa, cu nici un chip si vine de-a dura la un 28-25 numai bun de adormit speranta. Noroc cu Steluta noastra, care dejoaca inteligent pasul inainte al defensivei dusmane si trimite doua torpile pe care scrie detasare. Se linistesc apele, are grija Maier de asta cu un lob urias, si marsul Romaniei spre un vis poleit prinde contur.

Batem Brazilia, greu si apasat, si Germania e urmatorul front de intors. Nu mai avem mult pina la cer, sa fiti siguri de asta.

Romania - Brazilia 35-33 (17-15)

ROMANIA: Radulescu - Ardean, Lecusanu, Bradeanu, Lazer, Luca (6), Varzaru (6) Au mai jucat: Dinu, Pislaru - Gogirla (11), Gatzel (2), Maier (5), Gilca (4), Tivadar (1)

Antrenori: Gh. Tadici si D. Musi

BRAZILIA: Masson - Mesquita (3), Dos Santos (4), Da Silva (4), De Oliveira (2), Pinhiero (4), Do Nascimento (6) Au mai jucat: Santana - Piedade (6), Kuestner (1), Conceicao (3)

Antrenor: J. Olivier

Arbitri: V. Poladenko - I. Chernega (ambii din Rusia)

Virgil Stanescu a facut galerie

Jucator la Spartak Sankt Petersburg, baschetbalistul Virgil Stanescu a facut aseara galerie fetelor noastre. Centrul de 28 de ani a tinut sa fie prezent macar la acest meci al Romaniei, in conditiile in care, azi, are programata intoarcerea in tara, intr-o mini-vacanta. "Sper sa nu ne oprim decit in finala. Fetele au un culoar bun si au lasat o impresie grozava pina acum", a punctat Stanescu.

Tot in tribuna s-au aflat austriecele de origine romana, Gabriela Rotis-Nagy si Simona Spiridon, care le-au incurajat pe tricolore.

Rusia, Ungaria si Germania, victorioase

Ungaria a invins Croatia, 27-26 (16-13), intr-un meci din Grupa Principala I. In celalalt meci, Rusia-Coreea de Sud, 32-27 (17-13), Ungaria ar putea intilni Romania in semifinale, daca ambele se vor clasa pe unul dintre primele doua locuri in grupele lor. Rusia e pe primul loc, la egalitate de puncte cu Ungaria, sase. In grupa noastra, Germania-Franta 32-26 (18-13).