Tariceanu l-a avertizat voalat ieri pe Cristian Boureanu ca suspendarea sa din partid se poate transforma in excludere daca mai continua cu declaratiile. Boureanu ii reprosase sefului PNL ca, in campania din 2004, a tinut doua zile pe birou stenogramele PSD fara a le da publicitatii.

Tariceanu a evitat un raspuns clar cu privire la stenograme. „Le am de un an de zile", a incercat el sa glumeasca. „Le-am avut la fel ca toata lumea". In schimb, Tariceanu a fost mult mai explicit cu privire la soarta pe care o va avea Boureanu daca mai continua cu declaratiile critice.

„In masura in care aceste declaratii vor insemna incalcari ale statutului partidului, dl Boureanu mai are un singur pas de facut si am impresia ca incepe sa se grabeasca sa-l faca", a spus presedintele PNL. Cum urmatoarea etapa dupa o suspendare este direct excluderea din partid, declaratia este ingrijoratoare.

Tariceanu a incercat s-o modereze, precizind ca va avea „multe discutii in particular" cu rebelul liberal, numai ca acestea nu se anunta sub auspicii favorabile. „Diferenta dintre ceea ce crede el in politica si ceea ce cred eu este diferenta dintre birfa politica si asumarea gesturilor politice", a apreciat premierul.

Stoica recomanda formarea unei platforme in partid

Hora suspiciunilor la nivelul conducerii liberale continua. Liderii partidului se tem ca recentele iesiri publice ale lui Boureanu, Stolojan sau ale lui Stoica fac parte dintr-o strategie comuna de scindare a PNL. De altfel, ieri, unii dintre cei care i-au luat apararea lui Boureanu se asteptau ca, la sedinta de astazi a conducerii PNL, sa se vada si ei pusi pe vreo lista neagra.

Valeriu Stoica spune insa ca, dind curs acestor suspiciuni, conducerea liberala a luat-o intr-o directie gresita. Stoica le recomanda liberalilor sa se ocupe mai degraba de unificarea dreptei. „Sau, daca la nivelul conducerii nu se doreste acest lucru, este nevoie sa se constituie o platforma cit mai puternica in interiorul partidului, apta sa sustina acest proiect.

Trebuie creata o masa critica la virful partidului si in fiecare judet si organizatie", spune acesta. Stoica a spus ca nu va initia o asemenea actiune, dar ca ii va sprijini pe cei care o vor face. „Nu vreau sa iau pe cont propriu un asemenea demers, ca sa nu se spuna ca vreau sa rup partidul. Si asa se spune ca sint in spatele fiecarei declaratii critice la adresa conducerii", ne-a declarat el.

Acesta spune insa ca oamenii nu pot fi acuzati ca nu participa la dezbaterile din partid, intrucit conducerea refuza sa le initieze. „I-am trimis de fiecare data lui Tariceanu toate proiectele mele, dar nu le-a pus in dezbaterea partidului.

Este singura modalitate, nu pot fi organizate dezbateri in partid fara ca structurile de conducere ale partidului sa puna subiectele in discutie", spune Stoica.