Bancherii au inceput sa majoreze dobanzile oferite la depozitele bancare, iar in cazul in care astfel de masuri vor continua, analistii apreciaza ca este posibil ca pana la finele anului cei care isi tin banii la banci sa nu mai iasa in pierdere.

"Dobanzile bancare au inceput sa mai creasca, dar ritmul este destul de lent.

Totusi, daca tendinta va continua poate ca pana la finele anului media va deveni din nou real pozitiva, adica mai mare decat rata asteptata a inflatiei pentru perioada respectiva", sunt de parere analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest.

In cazul bancilor mari cu cota importanta de piata, cele mai ridicate dobanzi pentru depozitele cu scadenta la un an sunt de 7% – 7,5% si, daca vor mai creste cu aproximativ un punct procentual, vor deveni, in opinia analistilor KTD, satisfacatoare pentru conjunctura actuala.

Banca Nationala a decis sa pastreze pentru luna decembrie aceeasi dobanda de referinta ca si in noiembrie, nivelul acesteia fiind aproximativ acelasi cu dobanzile practicate de cele mai „generoase" banci in relatia cu deponentii lor la termen de un an.

La polul opus se situeaza dobanzi de 2% - 3% platite de banci care prefera sa lucreze cu persoane juridice.