Desi a fost demis de la doua spitale, Oprescu a pierdut din mina patru. Feuda senatorului PSD Sorin Oprescu era mai mare decit in acte. Pe linga spitalele Universitar si Elias, Oprescu si-a extins, printr-o grefa birocratica, functia de director peste inca doua unitati. Fostele spitale Cotroceni si Fundulea au fost subordonate Spitalului Universitar Bucuresti.

Sorin Oprescu va fi demis din functia de director de la doua spitale: Spitalul Clinic Universitar si Spitalul de Urgenta Elias. Practic, insa, nu mai putin de patru spitale si-au pierdut conducerea prin decizia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Oprescu, stapin peste Cotroceni

In 2003, Spitalul Cotroceni a fost reorganizat si a devenit „Ambulatoriu pentru copii si tineri Cotroceni", adica o unitate sanitara fara personalitate juridica si anexata Spitalului Unversitar, condus de Oprescu. Tot in timpul directoratului de la Universitar, Oprescu a mai colectionat o unitate sanitara. Este vorba de „Centrul de reinsertie sociala Fundulea".

Despre acest centru, din bilantul anului 2004 al Spitalului Universitar rezulta ca „se afla in conservare datorita unor grave disfunctionalitati de finantare si a lipsei cadrului legal concret privind functionarea si finantarea acestor activitati". Oficiali din Ministerul Sanatatii confirma faptul ca la Centrul din Fundulea, in prezent, au mai ramas doar paznicii.

Senatorul PSD a devenit, astfel, director peste o adevarata feuda sanitara, reunind sub umbrela conducerii unui spital trei unitati distincte. Daca la acestea se adauga si postul de la Spitalul Elias, putem vorbi de un adevarat record in privinta extinderii managementului din sistemul sanitar.

Protestul universitarilor a fost nasit de Eugen Simion

Spitalul Elias este un spital aparte din mai multe puncte de vedere, dar si prin faptul ca apartine Academiei Romane. Eugen Simion, presedintele Academiei, face parte din Consiliul de a3dministratie al spitalului, fiind si el coleg de restructurare cu Sorin Oprescu. Poate din aceasta cauza, de aici a pornit ieri dimineata ideea de a-i trimite o scrisoare de protest ministrului Nicolaescu.

Intr-o sedinta la care au fost convocate cadrele universitare de la Elias, impreuna cu toti sefii de sectie, s-a discutat despre beneficiile pe care ei le-au adus spitalului, aratindu-si „uimirea si indignarea" fata de concluzia ministrului, care le-a reprosat ca nu sint in stare sa conduca un spital. Totusi, in sedinta, ideea lui Oprescu, de a protesta public, nu a fost sustinuta in mod unanim.

Unii medici au preferat sa astepte anuntarea oficiala a motivelor pentru care conducerea spitalului a fost destituita si doar daca nu vor fi de acord cu acestea sa semneze scrisoarea. •

Spitalele, trimise la Parchet

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca, in cazul spitalelor unde s-a constatat incalcarea legilor, va face sesizari la Parchet.

Practic, toate cele 24 de spitale in care Consiliile de Administratie au fost demise se afla pe lista cu sezizari, deoarece „absolut peste tot au fost nereguli si nu s-au gasit procese-verbale de intrunire a Consiliilor de Administratie", a spus Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

„Conform legilor si ordinelor de ministru, nu se putea misca nici un ban din bugetul spitalului fara aprobarea acestor consilii. Cu toate acestea, ele nu au fost intrunite", a mai subliniat Paunescu. Printre unitatile sanitare vizate se afla Spitalele Universitar, Floreasca, Fundeni, Pantelimon, Bagdasar-Arseni, Caritas, dar si Spitalele Judetene din Arges, Constanta, Craiova, Oradea si Arad.