Guvernul danez se afla sub o presiune din ce in ce mai mare din partea partidelor politice care vor sa impuna castrarea ca pedeapsa obligatorie pentru pedofili - o decizie care ar putea schimba standardele etice si juridice in privinta respectarii drepturilor omului nu numai in Danemarca, ci si in intrega Europa.

Potrivit cotidianului francez „Le Figaro", deputatii Partidului Social-Democrat, cea de-a doua forta politica din legislativul de la Copenhaga, s-au raliat pozitiei pe aceasta tema promovata de formatiunea de extrema-dreapta Partidul Poporului Danez, solicitand sterilizarea obligatorie pentru agresorii recidivisti de minori.

O metoda controversata da rezultate

Sterilizarea chimica - o metoda controversata de a reduce impulsurile sexuale maladive - consta in administrarea de substante chimice care suprima actiunea hormonilor androgeni, responsabili pentru comportamentul sexual masculin, care, in cazul pedofililor, determina comportamentul deviant.

Germania si Danemarca sunt singurele state din Europa al caror sistem juridic permite acest tip de „tratament" pentru agresorii sexuali, decizia de a autoriza aceasta practica, adoptata la Copenhaga in 1989, fiind criticata dur de organizatiile pentru apararea drepturilor omului.

In apelul lor politic, social-democratii danezi au cerut ca tribunalele sa impuna obligatoriu aceasta pedeapsa, judecatorilor si comisiilor de medici-experti ramanandu-le libertatea de a decide numai asupra perioadei sterilizarii.

Spre deosebire de metoda extirparii fizice a organelor genitale sau a testiculelor, practicata din cele mai vechi timpuri ca pedeapsa pentru agresorii sexuali, castrarea chimica este reversibila. Cu toate aceastea, metoda implica numeroase dileme de natura medicala si morala, care au determinat guvernul coalitiei liberal-conservatoare sa reactioneze rezervat.

Partidul Social-Liberal de opozitie a fost singurul care a atacat dur pozitia social-democratilor, afirmand ca ideea este echivalenta cu „taierea manii hotilor", pedeapsa practicata in tari ca Iran sau Arabia Saudita, unde sistemul juridic este puternic influentat de preceptele religioase.

Articol integral in EVZ