In ultimii trei ani, in Romania, au murit peste 150 de copii din cauza infectiilor capatate in maternitati. Bolile luate din peretii spitalelor continua sa faca victime si astazi. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii jongleaza cu licitatii dubioase pentru achizitionarea dezinfectantilor.

De cateva luni, cumpararea produselor dezinfectante face obiectul unui fel de afaceri private pe bani publici.

Astfel, pe 25 noiembrie, ministerul anunta ca ofertantii au obligatia sa aduca actele de participare in patru zile. Asta, in conditiile in care firmele pot sa-si obtina certificatul de la Registrul Comertului in minim sapte zile.

Mai mult, in mod normal, Administratia Finantelor Publice elibereaza adeverinta ca nu ai datorii la stat cam in sase zile. Manevra Ministerului Sanatatii a fost si mai bine pusa la punct. Din cele patru zile oferite ragaz participantilor la licitatie, doua picau in week-end.

Din aceasta cauza, mai multe firme au cerut lamuriri ministerului si au protestat fiindca autoritatea de stat nu respecta prevederile legale privind organizarea unei licitatii publice.

Fiindca ministerul lui Nicolaescu nu a dat nici un raspuns – asa cum sustin reprezentantii firmelor inscrise la licitatie – au fost depuse contestatii. Iar peste patru zile, ICTI anunta anularea licitatiei.

Numai ca Ministerul Sanatatii, in aceeasi zi, anunta si el ca suspenda licitatia pana la solutionarea contestatiilor. Curios, unii dintre directorii firmelor participante sunt anuntati ca, daca vor, pot sa-si retraga actele.

Culmea, tot pe 29 noiembrie, Ministerul Sanatatii deschide o noua licitatie, pe aceleasi tipuri de produse de dezinfectie. Timpul oferit de MS pentru depunerea actelor este de zece zile. Pe 2 decembrie, ICTI anunta ca, din nou, se anuleaza licitatia. Iar pe 8 decembrie urmeaza „incercarea de baza" a MS-ului.

De aceasta data Ministerul Sanatatii organizeaza o licitatie pentru 6 tipuri de dezinfectanti. Printre acestea si cele 3 produse pentru care se organizasera „licitatiile-spectacol" de pana acum.

In anuntul Ministerului Sanatatii au fost inserate cateva clauze care nasc semne de intrebare. In primul rand, ministerul ofera preturi extrem de mici pentru produsele dezinfectante. Nimic anormal, avand in vedere ca banii vin de la buget, iar M.S. este in criza economica.

Numai ca un singur producator roman face fata pretului oferit de autoritatea de stat.

G&M 2000 SRL este societatea care poate sa respecte si o alta cerinta a ministerului – aceea de a livra cele aproximativ 60 de tone de dezinfectanti in doua zile de la semnarea contractului! Cele doua clauze impuse de ministerul lui Nicolaescu au scos din cursa pe mai toti participantii.

Iar G&M 2000 SRL mai este intalnit ca si castigator la alte doua licitatii organizate recent de Ministerul Sanatatii.

Articol integral in Gandul

Liana SUBTIRELU, Razvan POPA