Fostul consilier prezidential Elena Udrea este avocatul ales de Traian Basescu sa il apere in dosarul penal cu privire la achizitionarea imobilului din strada Mihaileanu. Contactata de Realitatea TV, Elena Udrea a spus ca, inainte de a fi fost consilier, ea este avocat, cu o experienta de 10 ani.

Udrea spune ca in acest caz Traian Basescu nu a comis nici o ilegalitate si ca documentele depuse la dosar vor duce cu siguranta la inchiderea cazului prin neinceperea urmarii penale.

Traian Basescu a fost acuzat mai intai de catre presa de achizitionarea ilegala a unui apartament in vila din str. Mihaileanu. Ulterior, Parchetul General a deschis o investigatie in acest caz, la sesizarea unui grup de senatori PSD, printre care si Antonie Iorgovan.

Cercetarea Parchetului General va trebui sa stabileasca in baza carei legi a primit Traian Basescu apartamentul din Mihaileanu.

Acuzatiile se bazeaza pe o eventuala achizitie in baza Legii 112/1995, potrivit careia o persoana care instrainase o locuinta proprietate personala nu mai putea primi una de la stat.

Or, Traian Basescu avusese anterior o casa in Baneasa, pe care o cedase fiicei sale, Ioana Basescu. Prin urmare, s-ar fi gasit in ilegalitate din punct de vedere al Legii 112/1995, pe care sunt fondate acuzatiile.

In baza legii citate, grupul de senatori PSD a cerut Parchetului General sa il cerceteze pe Basescu pentru fals, fals in declaratii si uz de fals.

Pe de alta parte, inca de la inceput Basescu a raspuns acuzatiilor prin aceea ca repartizarea locuintei a fost facuta in baza altor reglementari, mai precis a Legii 10/2001 (art. 43), care nu ii interzicea sa beneficieze de locuinta, indiferent de faptul ca avusese anterior si instrainase o alta.

De altfel, Elena Udrea a declarat la Realitatea TV ca pledoaria se bazeaza pe probe care arata ca Legea 10/2001 a fost baza legala a atribuirii locuintei.

Ramane ca Parchetul General sa lamureasca daca acuzatiile sa sustin, si, in consecinta, sa decida daca va incepe urmarirea penala in acest caz. Deocamdata, doua aspecte par a ii stirbi presedintelui credibilitatea:

  • pe de o parte, potrivit documentelor citate pe larg in presa la aparitia scandalului, "la punctul 3 al contractului amintit se stipuleaza: „locuinta se vinde in baza Legii 112/1995 la cererea numarul 23583 din 3.10.2002 depusa de Traian Basescu, pe care o detine cu contractul de inchiriere numarul 2069 din 14.08.2002".

  • pe de alta parte, e vorba mai degraba de un argument psihologic: arhiva pastreaza inca imaginea presedintelui care si-a facut imediat bagajul din Mihaileanu, la numai o zi dupa ce presa a semnalat scandalul.