Intrucat bilantul prezidential anuntat pentru 12 decembrie - cand, vorba plugusorului, a venit mai an badica Traian - s-a amanat, inventarul dlui Basescu a fost facut de opozitie, presa si diversi cetateni invitati sa-si spuna opinia la tv.

Cel mai dur bilant i-a fost facut presedintelui, cum era de asteptat, de dl Nastase care i-a pretins scuze publice pentru acuzatiile de fraudare a primului tur al alegerilor - fara sa fi continuat procesul intentat atunci. Ei, daca-l continua s-ar fi spus ca profita de functie pentru a se razbuna pe invinsi.

S-ar zice ca justitia a aplicat "legea avantajului" de vreme ce presedintele-jucator a marcat in repriza a doua. Dl Gusa i-a reprosat si de asta data "fratia" cu sistemul ctitorit de dl Iliescu iar cetatenii s-au impartit patimas intre cei care-l considera "un pirat", "o rusine" si "un mincinos" si cei care-l considera salvatorul Romaniei din propriile ei gheare.

Sigur este ca presedintele si-a fixat "marca" (si mai putin produsul) in acest an dar cat succes va avea ea pe piata inca nu stim: avem si secvente de succes si momente de jale. Cluburile de interese pariaza cu spaima pe acest atacant imprevizibil si inegal fiindca nu reusesc sa ghiceasca niciodata unde-l duce flerul si unde-l tradeaza gheata. Vorba ceea: n-aduce un an, ce-aduce Traian.

Partea buna este ca presa si opozitia sunt libere sa-l atace cat vor. Daca dl Basescu ar fi pierdut alegerile, astazi toate emisiunile aniversare ar fi spalat picioarele familiei Nastase si ale PSD.

Asa, s-au mai speriat putin nasii, s-au mai spart retelele, s-au inviorat si liderii sindicali care amortisera in leaganul PSD - ba chiar si UDMR si-a dublat pretul facand din "statutul minoritatilor" solutia imorala a ramanerii la guvernare. Adica, nu ne intereseaza Romania - daca nu ne face pe plac! Si nici dl Scheele - daca nu ne lauda.

Cam asta s-ar intelege din reactia dlui Videanu la remarca reprezentantului CE potrivit caruia "Bucurestiul nu este o capitala care merita sa se integreze in UE". Orice bucurestean onest ii da dreptate dlui Scheele de cateva ori pe zi.

Dl Videanu a sarit insa ca ars in stilul dlui Basescu - pe care multi il critica, dar si mai multi il copiaza - replicand ca respectiva apreciere "e de neacceptat" si adaugand penibil: "As fi fost bucuros daca dl Scheele ar fi avut aceeasi atitudine si in perioada 2000-2004".

Dl Videanu uita - sau e incapabil sa observe - ca dl Scheele chiar doreste binele Romaniei iar criticile sale au fost si sunt de buna credinta. Asa incat, remarca dlui Scheele ar trebui completata: nu numai Capitala dar nici primarul ei nu merita integrarea in UE. Degeaba se imbraca elegant dl Videanu daca gandeste in zdrente.