"(...) Retragerea legii minoritatilor este ceruta insistent si de catre Consiliul National al Scuilor - din motive nu tocmai altruiste. Argumentatia lor este, evident, diferita de cea a partidelor romanesti, insa actiunea lor fel de daunatoare. Acestia cer ca adoptarea statutului lor sa devina o conditie a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Proiectul respins de parlament, de cateva ori pana acum, nu ar trebui insa trimis la ONU – cum au declarat cei din CNS ca vor proceda - ci la Comisia de la Venetia. Iar CNS nu ar trebui sa ameninte sau sa evoce exemplul provinciei Kosovo. Slava Domnului, cele doua situatii nici nu se compara.

Adevarul este ca, odata adoptata, legea minoritatilor ar lasa fara obiect multe actiuni ale ambelor tabere.

De aici si criticile vehemente! Pe de alta parte, situatia contestatarilor romani este usurata acum, cand acestia pot invoca declaratiile presedintelui CNS sau cele ale Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, spunand ca "uitati, nici ungurii nu vor legea, actul normative este dorit doar de UDMR".

Se pare ca Markó si Tariceanu sunt singurii care realizeaza importanta legii, ca aceasta ar putea inlesni intrarea noastra in Uniunea Europeana si ar intari si mai mult relatiilor dintre cele doua tari."