ANSVSA a alocat aproximativ 110 miliarde de lei DSV-urilor din noua judete si Institutului pentru Diagnostic si Sanatate Animala, pentru achizitia de materiale dezinfectante si echipamente, scrie Curentul.

Licitatiile organizate de autoritati au fost cuprinse de o adevarat "Epidemie de coruptie aviara", scrie Saptamana Financiara.Tot despre "Licitatie „cu dedicatie" pentru produse dezinfectante de zeci de miliarde", scrie si Gandul.

In cifre, afacerea gripa aviara se poate traduce astfel: pana acum, ANSVSA a alocat aproximativ 110 miliarde de lei DSV-urilor din noua judete si Institutului pentru Diagnostic si Sanatate Animala, pentru achizitia de materiale dezinfectante si echipamente, iar banii, putem spune, au luat drumul firesc pentru orice achizitie facuta de institutii publice din Romania.

Licitatiile, atunci cand au existat, au fost castigate de cine "trebuie". Dubii asupra modului in care au fost cheltuiti banii au si reprezentantii ANSVSA, fapt pentru care au comandat un control de audit care se va finaliza pana la sfarsitul acestei saptamani.

Licitatia organizata, in urma cu doua saptamani, de Directia Sanitar-Veterinara a judetului Tulcea pentru achizitionarea de dezinfectant necesar sterilizarii focarelor de gripa aviara a fost castigata de Farmavet SA, cu produsul Aldezin.

Produsul este relativ nou (lansat in septembrie 2004) si nu a fost testat pentru combaterea virusului gripei aviare H5N1. Cu toate acestea, el poarta avizul Ministerului Sanatatii si a fost certificat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

Din competitie a fost eliminat un produs (Virocid, produs de CID Lines Belgia) testat pe virus cu succes, atat in conditii de laborator, cat si "live", in timpul crizei gripei aviare din Belgia si Olanda de acum trei ani (aprilie-iunie 2003).

Motivatia acestei alegeri a fost faptul ca importatorul Virocidului, firma baimareana Maravet, nu are certificare ISO pe partea de distributie. Pe de alta parte, Aldezin este un dezinfectant ieftin, vandut la 300.000 de lei litrul (pret de lista), iar Virocid costa cu 500.000 de lei litrul.