Daca in 2004 americanii alocau 3%, iar in 2005 5%, cifrele prognozate pentru 2006 sunt spectaculoase. Atingerea unui share de 10% alocat publicitatii online, cu varfuri de pana la 20% pentru advertiseri precum Absolut Vodca, General Motors sau Ford, este prognozata in a doua jumatate a anului viitor.

Share-ul de 5% este considerat de specialisti doar jumatatea drumului. In al doilea semestru al lui 2006, publicitatea online va antrena si advertiseri care inca mai tatoneaza, dar care sunt marii intarziati si care vor aduce un aprot important in incasarile din publicitate.

O alta tendinta de peste Ocean este interdependenta si intrepatrunderea dintre publicitatea online prin banenre si cea din cautari/contextuala. Se aproximeaza ca 10% din publicitatea contextuala are obiective clare de branding, bombardarea consumatorilor cu mesaje facandu-se concertat in mediul online, pentru ca mixul de comunicare pentru audientele online sa fie cat mai coerent.

Mai mult, din ce in ce mai multe agentii de publicitate inteleg si utilizeaza eficient publicitatea contextuala in mixul media online.

Desigur, principalii beneficiari ai exploziei prognozate pentru 2006 vor fi tot gigantii Google si Yahoo!, dar pe de-o parte soldout-urile anuntate de acestia in acest sfarsit de an ii vor limita oarecum, in vreme ce portalurile verticale / site-urile de nisa vor profita de acest deficit pentru a se vinde mai eficient, in contextul imbunatatirii calitative a alocarii de bugete pe care intermediarii le fac din ce in ce mai eficient si mai targetat.

De asemenea, trambitatul soldout-ului din aceasta luna nu a facut decat sa deschida ochii plannerilor si advertiserilor asupra unor spatii neexplorate ale Web-ului, nefiind nicidecum vorba de o lipsa de spatii, ci de o concentrare temporara.

Specialistii in Internet Advertising oricum nu recomanda advertiserilor cu produse si servicii B2B sau de nisa sa investeasca in Google sau Yahoo!, ci mai degraba recomanda clientilor lor sa speculeze comunitati verticale usor si mai ieftin de atins din site-uri precum Maxim, Readers Digest sau Discovery, unde comunitatile sunt mult mai conturate si afinitatile mai usor de intuit, in detrimentul

unor difuzii puternice in target si a riscului major de vizibilitate redusa ce ar defini o campanie pe Google cu prea putini bani.

Puteti citi articolul complet in limba engleza la http://www.clickz.com/news/article.php/3569361