Parlamentul European dezbate, miercuri, in plenul reunit la Strasbourg, raportul intocmit de Pierre Moscovici privind stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Forma finala a raportului este supusa spre dezbatere in plenul PE, impreuna cu raportul asupra Bulgariei.

Olli Rehn, Comisarul European pentru Extindere, a apreciat ca Romania si Bulgaria au facut progrese in procesul de aderare la UE, dar "nu trebuie sa precupeteasca eforturile pentru a-si finaliza tema dificila pentru acasa."

Romania si Bulgaria trebuie sa suplimenteze eforturile pentru a-si intari statul de drept, administratia publica si sistemul de justitie si pentru a lupta impotriva coruptiei. Reformele economice si judiciare trebuie continuate.

Rehn a mentionat ca exista lipsuri in redactarea si implementarea legislatiei.

Raportul Moscovici a fost anterior dezbatut si adoptat de Comisia pentru Afaceri Externe la 23 noiembrie, si i s-au adus cateva amendamente privind situatia minoritatilor, combaterea coruptiei si protectia mediului, tratamentul persoanelor cu handicap fizic si mental, si situatia adoptiilor.

Documentul elaborat de raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, recomanda ca aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 sa depinda de rezultatele inregistrate in primavara anului 2006.

Raportul Comisiei Europene din mai 2006 va evalua stadiul pregatirii celor doua tari pentru aderarea la UE.

Comisarul pentru extindere a asigurat Parlamentul European de colaborarea Comisiei Europene, in vederea unei potentiale activari a clauzei de salvgardare.