Tudor Giurgiu, presedintele-director general al TVR, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, mai multe situatii care ridica semne de intrebare in privinta derularii unor proceduri de incredintare a contractelor pentru diverse servicii, precum si a modului in care se deruleaza concursuri pentru posturi de executie si felul in care au ajuns in posturi de conducere unii angajati ai TVR.

Tudor Giurgiu a mentionat ca pe parcursul mandatului sau i-au fost puse la dispozitie o serie de documente in care activitatea factorilor de decizie din TVR era prezentata intr-un mod „suspect de bun". "Cine a sperat ca nu voi verifica sutele de dosare ce mi-au fost puse in fata s-a inselat amarnic."

"Sistemul birocrativ din SRTV ar putea parea la prima vedere extrem de eficient, in sensul ca cei care se fac vinovati de abateri pot fi in acest fel identificati foarte usor. Din contra, sistemul nu face decat sa acopere tentaivele de frauda a celor care considera ca TVR este o vaca buna de muls" a mai adaugat Tudor Giurgiu.

Presedintele televiziunii publice a dat detalii despre modul in care s-a intentionat atribuirea unui contract pentru achizitionarea a 6 care de reportaj, cu o valoare de aproximativ 10 milioane de Euro, sau relatia contractuala dintre TVR si TV Instant International cu sediul in Brasov, care a incasat de la TVR un volum de aproape 3 milioane de Euro, numai in perioada 2002 - 2005.

In cazul ofertei de achizitionare a carelor de reportaj Tudor Giurgiu a declarat ca in caietul de saracini au fost incluse conditii care au eliminat din competitie candidati puternici printre care BRD si HVB Bank.

Societatea Tv Instant International a fost infiintata in anul 1992 cu scopul crearii infrastructurii pentru Festivalul Cerbul de Aur. In cadrul acestei societati SRTV are o participare de 68% iar firma Instant Metal Beton de 32%.

Consiliul de administratie al acestei societati este format din 7 membri din partea TVR si patru din parte Instant Metal Beton.

Presedintele SRTV a declarat ca in perioada 2002-2005 Tv Instant a primit plati in valoare de 3.5 milioane de euro si cu toate acestea profitul societatii pe anul 2004 a fost nul. In privinta unei evidente a activitatii TV Instant in perioada 1993-2002, Tudor Giurgiu nu s-a pronuntat intrucat documentele care sa sustina orice afirmatie lipsesc cu desavarsire.

„Vom initia si derula controale in calitatea noastra de actionari majoritari; vom sesiza organele competente pentru a efectua controale in ceea ce priveste activitatea firmei" aprecizat Tudor Giurgiu.

In acelasi timp, Tudor Giurgiu a declarat ca exista suspiciuni cu privire la mecanismele de compensare in barter la care s-a recurs in unele dintre aceste contracte, inclusiv in cel pentru achizitionarea de care de reportaj.

„Exista semnale ca s-a instituit un sistem de intermediere intre anumiti clienti care cumparau publicitate la TVR si compania care gestiona spatiul de publicitate al televiziunii publice.

Din estimarile noastre si din informatiile pe care le detinem, am fi putut avea un plus de 2 milioane de euro, in perioada 2002-2005, daca nu ar fi existat astfel de intermedieri", a declarat presedintele-director general al TVR.

De asemenea, el a mai dezvaluit faptul ca directorul economic al TVR, Sabina Petre, ocupa acest post fara sa fi dat concurs. Angajata in 1997, in TVR, Sabina Petre a ocupat postul de Director Adjunct Economic, desi functia pentru care se organizase concursul era cea de Director Financiar-Economic.

In 1999, a fost numita director economic interimar la Directia Economica, pana la organizarea concursului. Dar acesta nu s-a mai organizat si a fost validata pe respectivul post.

Presedintele-director general al TVR a mai semnalat disparitia de imagini si casete si folosirea acestora de catre actuali sau mai ales fosti angajati ai televiziunii, care au pus respectivele inregistrari la dispozitia posturilor tv comerciale.

„Nu voi abdica de la declaratia de intentie pe care am facut-o la inceputul mandatului meu cand spuneam ca TVR trebuie sa dea dovada de transparenta si corectitudine fata de toti contribuabilii si ca, in tot ceea ce intreprinde, TVR trebuie sa impuna un standard in ce priveste etica pentru toata industria mass-media din Romania.

Consider ca a sosit momentul ca practicile indoielnice sa ia sfarsit in Televiziunea Romana", a mai spus presedintele – director general al TVR.

Tudor Giurgiu a precizat ca va transmite sesizari catre Curtea de Conturi, Directia Nationala Anticoruptie, la Comisiile de specialitate (abuzuri, finante, cultura) din Parlamentul Romaniei, in legatura cu toate cazurile prezentate, dar si cu altele, si a adaugat ca se va folosi de toate mijloacele legale care ii stau la dispozitie pentru a remedia situatiile prezentate.