Val de violenta si scandaluri sexuale in scolile din Romania. Problemele unui sistem aflat in suferinta dau pe dinafara, insa este greu de spus cine e de vina pentru bataile din scoli, pentru cutitarii care dau tarcoale liceelor sau pentru profesorii amenintati ori agresati de elevi. Sau, invers, pentru elevii agresati de profesori.

Pana la gasirea unor solutii, EVZ va prezinta doua modele:

> un liceu de cartier - unde regasim povestea fara sfarsit a unei Romanii obosite, sarace si fara viitor;

> o scoala privata - scumpa, dar unde armonia si siguranta par inscrise in regulamentul de ordine interioara.

Vorbele unui copil care a trecut prin ambele modele rezuma falia dintre cele doua Romanii: „La scoala cealalta ne asteptau afara fosti elevi cu sabii si cutite, iar in recreatii erau mereu batai".

Generatia Guta-Terminator

Potrivit unui studiu CURS, majoritatea elevilor afirma ca au deprins notiuni de violenta de la TV. Aproape jumatate din ei spun ca e prea multa violenta in programe. Cantaretii preferati sunt Nicolae Guta si Adi de Vito (fost Copilu Minune).

Dovedind ca si-au insusit mesajul manelistic „Sa moara toti dusmanii", cei chestionati i-au desemnat ca actori favoriti pe Jean Claude Van Damme - „Soldatul universal" si Arnold Schwarzenegger - „Terminator". (Bety Blagu)

De cartier. Povestea unei institutii de invatamant de la periferie, unde multi copii vin doar din inertie

Elevi-problema proveniti din familii de acelasi fel, gasti de cartier, interes scazut pentru invatatura, dar si profesori frustrati visand la ziua in care cartea va surclasa in mintea copiilor fotbalul, hip-hop-ul si chiulul de performanta. Aceasta este, din pacate, povestea unui liceu de la periferia Capitalei. Este vorba despre Grupul Scolar Industrial nr.

19 RATB, din sectorul 3, facut cadou de polonezi in anul 1980. Acestia au reconstruit din temelii institutia, dupa ce cladirea cea veche, situata pe strada Grozoviciu, s-a prabusit la cutremurul din ‘77.

Idolul hip-hop, impuscat

Grupul scolar RATB, ieri, ora 12.20. Este pauza. Clasele se golesc in viteza, in timp ce profesorii nici nu se mai zaresc in multimea agitata de elevi care umplu holurile. Din una dintre salile de curs, un adolescent de-a X-a iese in fuga, grabit sa profite de fiecare minut de libertate.

Arzand de bucurie, isi face cunoscut sensul propriei existente, evocand numele solistului hip-hop impuscat mortal acum ceva vreme: „2 Pac is my life!" (2 Pac e viata mea). Se opreste insa brusc, usor stingherit de prezenta directoarei. Il intrebam de ce spune asta. Raspunsul, in schimb, se lasa cu un impersonal strambat din umeri. Doar este pauza si timpul este masurat.

„Asta e sistemul. Unii se refugiaza la scoala"

Se face ora 13.00. In scoala, cursurile sunt inca in toi. Cu toate acestea, terenul de sport din curte se zdruncina sub pasii alerti ai pasionatilor de fotbal.

Pauza s-a incheiat acum mai bine de 20 de minute. Insa totul are o explicatie: „Copiii astia au ore mai tarziu. Au venit mai devreme special ca sa joace fotbal", ne spune profesorul de sport. Il cheama Ion Iorgoglu, are 32 de ani vechime in invatamant, iar la Grupul Scolar RATB preda de alti 20. Isi cunoaste elevii de la nume pana la problemele din propriile familii. „Unii vin la scoala doar ca sa nu mai asiste la certurile parintilor".

Dezinteresul copiilor il frustreaza insa la culme. „Prea putini dintre ei se omoara cu invatatul. Multi vin la scoala pentru ca asta este sistemul. Nu ai ce sa le faci pana nu implinesc 18 ani sau pana cand nu raman repetenti doi ani. Cand se intampla asa, poti sa-i dai afara. Dar si asa, daca raman inscrisi, tot umplu cataloagele de absente. Anturajul din afara scolii ii strica pe multi".

„Unii nici nu stiu sa scrie"

Liceul RATB se afla chiar la iesirea din Bucuresti, spre autostrada ce duce la Constanta. O zona industriala in care cladirile dezafectate anticipeaza involuntar realitatea din „curtea scolii". Iar realitatea este prinsa in cateva cuvinte. „Am stat ieri langa o colega, iar ea corecta un vraf de lucrari stranse de la clasa. Radea infundat aproape la fiecare pagina citita. M-am uitat si eu.

Domnule, este tragic. Unii nici nu stiu sa scrie. Si sunt in clasa a IX-a, e drept, la arte si meserii", incheie profesorul de sport.

Model. Scolile private le-au „furat" catedrele clasice profesorilor, ca sa nu fie intimidati copiii

Dincolo, la noi la scoala, vedeam tot timpul in pauze lupte intre elevi si nu ma simteam bine, nu eram in siguranta", spune Cristian Ghaghes, elev in clasa a IX-a la Liceul „Mark Twain" International School. Acestea au fost primele vorbe ale scolarului, intrebat despre diferentele dintre fosta lui scoala, una de stat, si cea privata care l-a „furat" din primul sistem pentru capacitatile sale.

„La fosta scoala veneau cu sabii"

„Din primul an si pana anul trecut am fost elev Scoala nr. 150 din Cotroceni, unde vedeam dupa ore fostii elevi ai institutiei care veneau la poarta si cu sabii, nu doar cutite, si ne speriau fara sa le faca nimeni nimic", continua Cristian.

El invata intr-o cladire din Ilfov complet securizata, unde accesul se face pe baza de cartela, iar transportul copiilor spre casa - cu microbuzele unei firme de protectie si paza. Imobilul in care functioneaza scoala este inchiriat de la Anghel Iordanescu, fostul selectioner al nationalei, si e inconjurat de garduri inalte si de casele lui Gica Hagi, Gabi Balint si Victor Piturca. Zona sigura, cartier rezidential, multi copii de diplomati straini.

Polena Aslan vorbeste si parca si picteaza romaneste, desi a venit anul trecut din Antalya, Turcia. Pe hol, o trupa de copii dintr-a treia canta, fac o „sezatoare" cu parintii intr-o atmosfera colorata cu ghirlande de Craciun. La etaj, intr-un laborator, cursul de informatica e predat la doar sase elevi.

Pe profesorii mai mici de statura ii ghicesti greu printre copii, pentru ca n-au o catedra la care sa se aseze, ci se amesteca printre elevi. „Le-am facut profesorilor bancute, nu au catedre, ca sa nu-i intimideze pe copii. Noi nu vrem sa le dam sentimentul ca se afla la scoala, ci in familie", spune Paul Stecoza, director al scolii.

La „Mark Twain", scoala scumpa de altfel, elevii vin la 8.30 dimineata si pleaca la 17.00. „Sunt copii chinuiti, n-au cum sa chiuleasca niciodata, nu au cum sa fumeze", glumeste o profesoara.

Constanta: Imaginile violentei curg in serie

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta este in alerta generala din cauza scandalurilor mediatizate in ultima perioada, in care sunt implicati elevi care au agresat, verbal sau fizic, profesori.

Problemele au inceput odata cu aparitia pe internet a filmuletului in care, in anul scolar trecut, profesoara de limba romana Maria Croitoru, de la Colegiul Energetic, a fost amenintata cu bataia de un elev al Scolii de Arte si Meserii, care voia o nota mai mare ca sa se poata inscrie apoi la liceu. Recent, au mai aparut filmulete in care profesoara este amenintata de elevi.

Despre Croitoru se spune ca nu vrea sa creeze probleme si ca traieste in conditii mai mult decat modeste.

Eleve agresate sexual

Intre timp, cazul profesoarei Maria Croitoru a trecut pe planul doi: conducerea colegiului investigheaza cazul unui profesor de electrotehnica, acuzat de mai multe eleve de clasa a IX-a ca le facea avansuri, le mangaia, le pipaia, mai ales cand venea beat la scoala.

Conducerea colegiului a informat Inspectoratul Scolar ca profesorul si-a dat ieri demisia. (Feri Predescu)

Violenta si scandaluri sexuale in scolile din Romania

Scoala Centrala. Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a declarat ieri ca a respins propunerea de demitere a directorului Scolii Centrale, Svetlana Bodnaras. El si-a motivat decizia prin faptul ca directoarea l-a anuntat imediat pe politistul de proximitate pentru a-l indeparta pe agresorul care a injunghiat, in urma cu doua saptamani, o eleva a scolii.

In plin scandal mediatic, aici a mai explodat o „bomba". Potrivit Pro TV, o eleva de la Scoala Centrala isi acuza profesoara de chimie ca-i face avansuri. Aceasta nu neaga marturiile fetei, dar spune ca a purtat cu ea doar discutii filosofice. Cazul este anchetat de o comisie a inspectoratului scolar.

Articol integral in EVZ