La un an de cand jachetele portocalii ale dlor Basescu si Tariceanu se imbratisau victorioase, costumele li s-au despartit pentru bilant. Presedintele a primit premiul "Omul anului" al revistei VIP considerand "surprinzator" faptul ca e apreciat de presa. Nu e chiar surprinzator - daca te gandesti cat a hranit-o presedintele cu subiecte.

Chiar si la aniversare i-a oferit o surpriza in dosarul casei-surpriza din str. Mihaileanu: avocata presedintelui a fost dna Elena Udrea care a si obtinut inchiderea rapida a procesului. Ca urmare dl Basescu si-a pastrat si casa, si consiliera - performanta deloc de neglijat pentru un presedinte insurat.

Presedintele putea sa recurga la serviciile de avocat ale fiicei sale dar pesemne ca nu l-a rabdat inima sa lase presa fara un subiect fierbinte. Oricum a mai avut parte de unul: exact cand dl Basescu inaugura cei 12 km de dosare ale securitatii cedate CNSAS, dl Constantinescu cerea reanalizarea relatiilor presedintelui cu securitatea.

Dl Basescu a replicat imediat ca acesta "reincalzeste ciorba" rapoartelor cerute de natura functiei: "numai un copil poate spune ca a navigat fara sa vada un ofiter de securitate". Daca nu-l vedea, se scufunda. Cum-necum, dl Basescu a dat mai multa arhiva la CNSAS decat dl Constantinescu.

Daca bilantul dlui Basescu e cu scantei, al guvernului e cu lumanari: s-a anuntat scumpirea gazelor cu 17% de la 1 ianuarie dupa ce in 7 decembrie dl Tariceanu "tocma´" dadea asigurari ca "nu vor fi cresteri imediate ale pretului gazelor".

Ce-o fi insemnand "imediat" la dl Tariceanu? Ceva care, ca si "irevocabil", inseamna exact contrariul? Atractia contrariilor a facut ca si tintele guvernarii sa se inverseze: ce trebuia sa scada a crescut (inflatia) iar ce trebuia sa creasca a scazut (cresterea economica). Asta nu va duce la remaniere, ne-a asigurat premierul. Normal.

Sa nu ne trezim cu proteste ale subordonatilor care sa scandeze: vrem Sulfina, sus Copos, vivat Vladescu, asa cum e moda acum. Salariatii de la Spitalul Universitar au iesit sa-l apere pe dr. Sorin Oprescu cerand chiar ca spitalul sa-i poarte numele.

Si celalalt spital unde era director? Devine Spitalul Oprescu II? Tot astfel, Scoala Centrala ar urma sa se cheme Svetlana Bodnaras - ca tot s-a numit Zoia Kosmodemianskaia o vreme. Acolo protestul elevilor a avut succes: directoarea destituita fiindca a gazduit un criminal in biroul conducerii unde acesta si-a injunghiat iubita a fost declarata nevinovata.

Cum sa destitui o persoana atat de atenta cu drepturile teroristului? Asa incat Consiliul profesoral a sanctionat adevaratul vinovat: portareasa. Lectie pentru eleve! Daca nu invata, ajung portarese si primesc sanctiuni de director.