SoSlow,

Ok, medicul stagiar este prost platit...la fel ca si alte categorii socioprofesionale, mai putin cei din "structurile de forta".

Este evident ca ierarhizarea profesionala in Romanistan este aberanta si ca intr-un stat prizonier al "structurilor de forta" structurile isi atribuie partea leului...aici e de schimbat cite ceva De aici pina la a se readuce obseiv in discutie ca shpaga medicului este morala, normala, legitima ...e un lung derapaj logic.

La fel ca si asertiune ca un medic de familie care face apostolat murind de foame de prost platit ce este. e o minciuna caci media de pacienti pe plan national per medic de familie, anul 2004, este de1800 , iar veniturile acestui medic dupa ce-si plateste asistenta, angaralele cabinetului, inseamna in medie lunara peste 1000Euro. Nu cred ca este chiar putin pentru Romanistan.

Povestea medicului autohton care va pleca in momentul integrarii, este chiar un basm si asta s-a demonstrat in Polonia si Cehia. In Polonia de exemplu a aparut o "invazie" de stomatologi germani

Iarasi mi se pare periculos sa amestecam reforma de sistem sanitar cu nationalizarea fondului asigurarilor de sanatate. Consider ca este o alta problema ce ar tebui rezolvata, nu de medici caci nu ei sint proprietarii acestui fond, fondul apartine cotizantilor!

Pe de alta parte mie mi se pare cu adevarat ingrijorator ca Nicolaescu, nu-si face impecabil temele, pentru ca structural reforma pe care o propune este buna. Partea proasta este ca actualul ministru se bilbie si in loc sa se puna reflectorul pe ceea ce se schimba la nivel de structura, disputele se duc in jurul balbelor.

Priveste numai la ce se vede pe stical televizorului, iti dau exemple de ieri, Oprescu care mishtocarea reforma croshetind pe marginea balbei de la Elias si Beuran, absolvit de plagiat. Mai lipsea Ciomu sa-si dea cu parerea asupra malpraxisului

D.J.

Criteriile si indicatorii de performanta exista, mai mult, sint anexa la contractul managerial si asta se intimpla de vreo doi ani, iar urmarirea indeplinirii acestora se face cel putin teoretic din trei in trei luni. Problema la noi nu este criteriul, ci cine apreciaza modul de indeplinire... In realitate se intimpla cam asa: mambrii C.A.

(reprezentanti ai Casei Judetene de Asigurari, Directie sanitara, Consiliu local/Judetean etc.) au propriile lor interese ( promovarea unor contracte in mod preferential cu spitalul, de angajat pe cineva, poate chiar si o shpaga etc.) drept care, decizile si evaluarile se fac la mica intelegere. Partea ingrozitor de proasta este ca aceste C.A.

nu raspund in fata nimanui...ei bine si povestea asta nu va mai continua. De aici e si lupta mediatica care se da, fiindca in jurul spitalelor se invirt bani mari.

Cel mai bun exemplu care eu consider ca se poate da, este costul "hotelier" al patului de spital, cost care depaseste pe cel al unui pat dintr-un hotel de trei stele! In cazul spitalului la costul hotelier se aduga plata cadrelor medicale, a medicamentelor, amortizarile echipamentelor medicale, cheltuieli de laborator etc.

In aceste conditii eu nu pot sa inteleg de ce ministrul nu vine cu argumente concrete pe sticla televizorului. Probail ca i s-a facut tema cu reforma de altii iar el nu areabilitatea de a pleda cauza.

Comenteaza pe forum

Latifolia

HRR :: Membru Senior