Parlamentul European a adoptat raportul privind stadiul in care se afla Romania in drumul sau spre aderarea la Uniunea Europeana. Europarlamentarii au recunoscut, inaintea votului, ca Romania si Bulgaria au inregistrat progrese importante, insa mai sunt capitole cu probleme - reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei.

Potrivit Euractiv, ministrul britanic pentru Europa, Douglas Alexander, vorbind in numele presedintiei rotative a Consiliului de Ministri, a recunoscut progresele facute de Romania, dar a adaugat ca tara trebuie sa-si reinnoiasca eforturile pentru a rezolva capitolele care reprezinta subiecte de ingrijorare.

Ministrul a spus ca Uniunea Europeana va oferi sprijin atat Romaniei cat si Bulgariei in efortul lor final de a indeplini conditiile necesare aderarii.

"Sper ca atat Romania cat si Bulgaria vor adera in 2007, iar acest lucru va fi atat in avantajul celor doua tari, cat si in avantajul Uniunii Europene in ansamblul ei", a spus Douglas Alexander, care a incheiat: "sper ca anul viitor pe vremea asta Romania si Bulgaria sa fie la doua saptamani de la data aderarii la UE".

Euroobservatorii romani prezenti la dezbaterea pe marginea Raportului Parlamentului European au declarat ca tonul general al discutiilor a fost unul extrem de pozitiv.

"Cel mai important lucru a fost ca Bulgaria si Romania nu au fost prezentate ca facand parte din viitorul val de extindere, ci din precedentul", a declarat Monica Iacob Ridzi, euroobservator din partea PD. Ea ne-a mai declarat ca autoritatile comunitare au facut un apel la prudenta parlamentarilor europeni atunci cand se grabesc sa ameninte cu activarea clauzei de salvgardare.