Dupa ce aproape ca a castigat „razboiul gazului" cu Ucraina, Federatia Rusa a decis sa deschida trei noi „fronturi" - noile „tinte" au devenit Georgia, Basarabia si Tarile Baltice, informeaza Romanian Global News care citeaza surse Interfax.

Ministrul rus al industriei Victor Hristenko a declarat miercuri, in cadrul „orei guvernului" din Duma de Stat, ca Rusia intentioneaza sa revada conditiile de livrare a gazelor naturale pentru Georgia, Republica Moldova si Tarile Baltice.

Anterior, acelasi subiect a fost abordat de catre membrul Consiliului Federatiei, Mihail Marghelov, care a declarat ca „Rusia trebuie sa-si monetizeze relatiile cu Georgia, Republica Moldova si Tarile Baltice".

„Gazprom" este dispus sa vanda Republicii Moldova gaz natural la tariful de 160 USD pentru o mie de metri cubi (Georgiei ii va vinde contra 110 dolari, iar Tarilor Baltice – contra 125 dolari – n.n.) si, totodata, sa nu solicite reducerea tarifului pentru tranzitul de gaze, care in prezent constituie 2,5 USD pentru fiecare mie de metri cubi.

Aceasta a fost pozitia companiei ruse in cadrul negocierilor incepute marti, la Moscova, cu vicepremierul moldovean, Zinaida Grecanai.

Solicitat sa comenteze decizia rusilor, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica economica, buget si finante, deputatul comunist Nicolae Bondarciuc a declarat miercuri ca poate face acest lucru, deoarece nu cunoaste detaliile. Premierul Vasile Tarlev declara anterior ca Guvernul va intreprinde toate actiunile pentru a minimaliza riscul majorarii tarifelor.

In prezent, Basarabia cumpara o mie metri cubi de gaz natural rusesc contra 80 USD.