Firma de avocatura Salans, care reprezinta grupul Rompetrol, a initiat procedurile de arbitraj international impotriva statului roman la tribunalul de pe langa Banca Mondiala din Washington, sustinand ca in urma hartuielilor judiciare si administrative a suferit pierderi de peste 100 milioane dolari.

Rompetrol, companie care este inregistrata in Olanda, acuza autoritatile romane de incalcare a tratatului bilateral de protejare reciproca a investitiilor incheiat de Romania si Olanda, afirmand ca au suferit prejudicii din cauza actiunilor unor institutii ale statului roman.

In ultimii doi ani mai multi directori ai grupului Rompetrol, inclusiv presedintele Dinu Patriciu, au fost anchetati fiind suspectati de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

Totodata, conturile a 60 de persoane, printre care fostul vicepresedinte Phil Stephenson sau fostul director executiv John Works, au fost puse sub supraveghere sub banuiala de tranzactionare frauduloasa a unor actiuni Rompetrol.

Reprezentantii companiei Rompetrol considera ca pierderile cauzate de "hartuirea judiciara si administrativa" din partea autoritatilor statului roman sunt estimate la peste de 100 de milioane de dolari, iar investigatiile si acuzele aduse grupului sunt nefondate si au la baza inclusiv motivatii politice.

Pe rol mai sint dosarele fostului operator al magazinelor duty-free EDF si al firmei European Drinks, aceasta din urma acuzind eliminarea unor facilitati fiscale acordate companiei pentru investitiile efectuate in zone defavorizate.

Contactat de Hotnews.ro, analistul economic Dan Constantin declara:

"Procesele in care este implicat statul roman sunt spete diferite. Cazul Rompetrol este unul mai delicat pentru ca in aceasta situatie este vorba despre un amestec brutal al statului cu urmari in piata. De aceea va fi mai greu de solutionat. In rest, actiunea de dare in judecata a statului de catre o companie nu demonstreaza nimic altceva decat functionarea normala a institutiilor statului."