La Bruxelles a inceput ieri summit-ul de iarna al Consiliului european, a carui miza este acordul privind bugetul comunitar pe termen lung. Reuniunea de doua zile se desfasoara intr-o atmosfera tensionata, provocata de propunerea britanica, care este considerata de multi drept inacceptabila.

Cu toate ca si-a imbunatatit oferta, propunand un ajutor suplimentar noilor state membre, Londra refuza in continuare o reducere permanenta a rabatului. In tabara adversa, Franta nu accepta nici in ruptul capului reforma Politicii Agricole Comune mai devreme de 2014, temandu-se ca aceasta va implica o reducere a subventiilor pentru fermieri.

Polonia, nou intrata in scena, complica datele problemei, amenintand ca va bloca bugetul in varianta britanica. In aceste conditii, se anunta negocieri dure, iar un eventual compromis ar putea fi smuls in ultima clipa.

Premierul britanic Tony Blair a fost ieri in centrul atentiei, toata lumea sperand ca va ceda. Dimpotriva insa, el s-a aratat intransigent in chestiunea rabatului, a declarat socialistul Martin Schulz, citat de Reuters. Londra a anuntat ca accepta un rabat redus cu opt miliarde euro in urmatorii sapte ani si refuza alte negocieri pe aceasta tema.

Franta, Spania, Polonia, Portugalia, Olanda sunt numai cateva dintre tarile care considera ca suma este prea mica. Liderii de la Paris si Varsovia si-au unit ieri eforturile de a convinge Londra sa fie mai generoasa, aratand ca statele ex-comuniste proaspat integrate in UE nu trebuie sa fie victimele unui buget de austeritate.

"Dupa cinci luni de gandire, Marea Britanie a venit cu o oferta care nu poate duce la un acord", au aratat ministrul francez de Externe, Philippe-Douste Blazy si omologul polonez, Stefan Meller, intr-o scrisoare comuna publicata ieri de prestigiosul cotidian "Financial Times".

Cei doi remarca faptul ca Marea Britanie a fost intotdeauna un suporter al extinderii Uniunii, apreciind insa ca este necesar sa si acopere costurile pe care le presupune acest proces.

Faptul ca Polonia, un partener apropiat al Marii Britanii in Europa de Est, s-a aliat cu Franta, rivalul sau traditional din Europa Occidentala, este poate cel mai grav semnal de alarma pentru Londra, care risca sa piarda prietenii care fac parte din ultimul val de extindere, din cauza rabatului.

Blair a fost atacat ieri si de premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a cerut o revizuire permanenta a rabatului britanic. Seful guvernului belgian, Guy Verhofstadt, a apreciat ca rabatul este nerealist si orice acord bugetar trebuie sa aiba in vedere ca noile state membre sa beneficieze de un tratament corect.

Era de asteptat ieri ca si Germania, cel mai mare contributor la bugetul UE, sa adopte aceeasi pozitie cu tandemul franco-polonez, potrivit unei surse poloneze citate de Reuters.

Totusi, noul cancelar german, Angela Merkel, are delicata misiune de a alege intre Londra - careia i-a promis un parteneriat privilegiat - si Paris, un aliat traditional caruia i-a sugerat insa ca suprematia franco-germana este un concept depasit.

Cititi articolul integral in Averea