Confuzie si suparare ieri la Senat. Senatorii Puterii si-au dat din nou in petec, provocand prin lipsa lor caderea a trei acte normative cu caracter de legi organice si care figureaza si ca prioritati pentru procesul de integrare.

Absenteismul inregistrat in ambele tabere a fost de asa amploare ca aceste legi nu au putut fi trecute nici macar cu votul pozitiv exprimat de senatorii PSD si PRM prezenti.

Patrunsi mai mult de atmosfera Craciunului, scapati de grija sanctiunilor de orice fel, o mare parte din senatorii Puterii dar si ai Opozitiei au lasat ieri deoparte menirea pentru care au fost alesi preferand sa se ocupe cu alte treburi mai importante. Pe langa euroobservatorii a caror absenta a devenit o stare de "normalitate", au mai tras chiulul ministrii.

Cot la cot cu ei au concurat si senatorii fara alte mandate, campioni dovedindu-se de aceasta data alesii PC si UDMR, flancati de trei senatori DA: Stefan Antonie, Ionut Popescu si Mihail Lupoi. Ca urmare, ordonanta care prevedea reducerea cotei contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 3 la 2,5% a cazut.

Codul vamal al Rom?niei, care constituie prioritate legislativa pentru integrare a avut aceeasi soarta. Actul normativ respectiv simplifica foarte mult procedurile de declarare si trecere a marfurilor prin Vama.

Votarea acestui proiect a produs confuzii in randul senatorilor liberali. Cum mai lipseau doar doua voturi pentru adoptarea acestui proiect, fiind exprimate doar 67 de optiuni, senatorul PNL, Teodor Melescanu a cerut repetarea votului pentru ceea ce el credea a fi Codul Penal, sustin?nd ca doi colegi ai sai, desi prezenti in sala, Mihail Lupoi si Ionut Popescu nu au fost inregistrati ca votanti.

Liderul DA, Puiu Hasotti, avea sa-l contrazica insa dupa inchiderea sedintei de plen. "Foarte multi colegi lipsesc si de multe ori sunt aceiasi. Au lipsit Antonie, Lupoi si Popescu, 8 din 12 de la PC si 6 senatori din 10 de la UDMR" a declarat Hasotti, consultand listele de vot. Senatorul PC Sabin Cutas a incercat sa apere neconvingator absentii propriului partid.

Cititi articolul integral in Averea