La un an de la pierderea puterii, PSD nu se comporta ca un partid de opozitie. Cu un lider slab ca Mircea Geoana, pesedistii isi fac de cap si se lupta pentru castigarea puterii in propriul partid, criticarea actualei guvernari fiind doar o preocupare secundara. Taberele sunt mai bine conturate ca niciodata, iar congresul din aprilie nu a facut decat sa le invrajbeasca si mai mult.

Liderul Mircea Geoana este primul care se lupta pentru putere in PSD. Principalul sau adversar este Adrian Nastase, fiindca el este perceput inca lider de facto al PSD. Apoi Ion Iliescu, aliat al lui Nastase, care-i poarta o pica vesnica pentru faptul ca a tradat la Congres.

Prieteniile lui Geoana

Pentru a castiga putere in partid, marele „reformator" Mircea Geoana a vazut ca nu este bine sa te pui cu dinozaurii, ci sa colaborezi cu ei. S-a reimprietenit cu Dan Ioan Popescu, dar, la o adica, fiecare dintre ei ar fi in stare de fratricid doar pentru a-l ingropa pe celalalt. S-a imprietenit cu Iliescu, desi acesta din urma ar face orice sa-l vada simplu activist de partid.

S-a imprietenit si cu Miron Mitrea, un pesedist foarte influent si abil, care-l joaca pe degete.

Nimeni nu are toate atuurile

Batalia se da in PSD intre cei care au influenta in teritoriu, cei care au, in acelasi timp, capital electoral, putere financiara si relatii internationale. Niciunul dintre cei trei lideri ai PSD care-si disputa suprematia in partid - Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea - nu le are pe toate.

Mitrea se bucura de cea mai mare influenta in teritoriu, are putere financiara, dar are capital electoral si relatii internationale zero. Adrian Nastase are influenta in teritoriu, are capital electoral, are si putere financiara, chiar si relatii internationale, dar nu indeajuns pentru a avea partidul la picioare, pentru ca, daca ar fi fost astfel, Mircea Geoana i-ar fi fost subordonat acum.

In fine, Mircea Geoana are cel mai mare capital electoral dintre cei trei, are cele mai bune relatii internationale, dar nu are putere financiara. Iar influenta in teritoriu se chinuieste sa o castige de cand s-a trezit lider al PSD.

Oamenii lui Nastase

In ceea ce priveste relatia dintre Mircea Geoana si Adrian Nastase, avand in vedere rivalitatea dintre ei doi, ea este aproape de colaps. In Biroul Permanent National, scorul ii este favorabil lui Nastase pentru ca majoritatea vicepresedintilor alesi la Congres au fost promovati de Nastase.

In ceea ce-l priveste pe Miron Mitrea, el penduleaza intre Geoana si Nastase. In sedintele BPN, Mitrea pare sa-l incurajeze mai mult pe Geoana, asupra caruia are o influenta foarte mare, dar, in acelasi timp, secretarul general al PSD este constient de faptul ca adevaratul lider al pesedistilor din Biroul Permanent este, de fapt, Nastase.

In ceea ce-l priveste pe Dan Ioan Popescu, prietenia sa cu Geoana este mai mult decat relativa. DIP este fidel fostului presedinte Ion Iliescu, iar Iliescu nu-l poate inghiti pe Geoana si, in plus, spun surse apropiate acestuia, este dispus sa-l sustina pana in panzele albe pe Nastase, doar de-ar scapa partidul de Geoana.

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei