Pentru un acces real la toate documentele fostei Securitati, o noua lege de deconspirare este insuficienta. Trebuie modificate si Legea sigurantei nationale si cea a Arhivelor Nationale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Arhivele „Dunarea" ar putea fi predate catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), daca va fi modificata legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica. Arhiva „Dunarea" contine documente ale fostei Intreprinderi de Comert Exterior „Dunarea" a Securitatii.

Banii obtinuti prin operatiunile ICE „Dunarea" erau folositi de politia politica a regimului comunist pentru alimentarea conturilor dictatorului Ceausescu si pentru finantarea actiunilor de reprimare a disidentilor anticomunisti.

Redefinirea securitatii nationale

Pentru un acces real la toate documentele fostei Securitati, o noua lege de deconspirare este insuficienta. Doar modificarea Legii Sigurantei Nationale si celei a Arhivelor Nationale ar permite accesul neingradit la documente.

Senatori si deputati din cadrul comisiilor de aparare ale Parlamentului, dar si oficiali ai Administratiei Prezidentiale, lucreaza deja la modificarea Legii sigurantei nationale, dupa cum au declarat pentru „Cotidianul" surse din cadrul celor doua institutii.

Modificarile sint necesare atit pentru transferarea documentelor ce dovedesc acte de politie politica, din arhivele structurilor de informatii secrete (MAI si MApN) la CNSAS, cit si pentru infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii. Modificarile fata de legea veche vor viza o redefinire a atributiilor componentelor securitatii nationale si a conceptului de securitate.

Potrivit initiatorilor proiectului, va fi eliminata si componenta militarista de acum a Legii sigurantei nationale, componenta vinovata, in opinia acestor surse, inclusiv de pastrarea in arhivele MAI si MApN a unor dovezi de acte ce tin de politia politica.

Lege facuta de ofiteri

Parlamentari, dar si reprezentanti ai societatii civile, sint de parere ca numeroasele prevederi de sorginte cazona si reglementarile ce tin mai degraba de regulamentele militare decit de normele civile au dat caracterul militarist al actului normativ. Toate acestea au fost posibile pentru ca elaborarea legii a fost puternic influentata de ofiteri cu mentalitati invechite.

„Definirea pericolelor cu privire la siguranta nationala este realmente vaga. Potrivit acestei legi, poti incadra orice la siguranta nationala", critica istoricul Marius Oprea, proaspat numit consilier pe probleme de siguranta nationala la Palatul Victoria

Cititi articolul integral in Cotidianul