Noul sistem de subventionare a Agriculturii, anuntat ieri de ministrul Gheorghe Flutur, este menit a descuraja evaziunea, fiind indreptat catre producatori si nu catre procesatori, cum s-a intamplat in anii trecuti. De anul viitor, subventiile nu se vor mai acorda pe produs, ci in functie de suprafata de teren agricol lucrata si de numarul de animale.

Astfel, pentru crescatorii de vite, subventia nu se va mai acorda pe litrul de lapte, ci pe cap de animal.

Vechea subventie pe litrul de lapte lua indirect calea procesatorilor, sustine Flutur. Acestia ofereau producatorului un pret mai mic, de 5 mii lei vechi, sustinand ca diferenta pana la 7 mii acesta o primea de la stat ca subventie.

De asemenea, abatoarele foloseau tot felul de subterfugii cum ar fi declararea unor cantitati de carne si a unui numar de carcase false pentru a-i pacali pe producatori, afirma ministrul Flutur.

Desi a micsorat subventiile totale alocate sectorului agricol, de la 45% din bugetul pe 2005 al ministerului, la aproximativ 22% in 2006, Flutur a majorat suma alocata drept subvetii sectorului zootehnic cu aproximativ o treime din cea alocata anul trecut. Daca in 2005, au fost alocate 3.000 miliarde lei vechi subventionarii zootehniei, anul viitor, suma va fi de 4.000 miliarde lei vechi.

Flutur crede ca aceasta suma va fi suficienta, ea fiind calculata pentru 800.000 de porci si 500.000 de vite. In cazul crescatorilor de vite, acestia pot primi de la stat pentru fiecare cap de animal o suma cuprinsa intre 4 si 7 milioane lei vechi. Acesti bani se platesc in transe.

Doua milioane se platesc in termen de 60 de zile dupa fatare (in caz de monta artificiala si doar 1 milion in caz de monta naturala), inca 1 milion daca animalul este in control oficial si inca 0,5 milioane daca e inscris in registrul genealogic.

In cea de-a doua transa se platesc doua milioane lei daca vitelul fatat e tinut cel putin sase luni (pentru cel provenit din monta artificiala si doar 1 milion pentru cel provenit din monta naturala). De asemenea, se platesc 1,5 milioane pe cap de vita daca ea apartine unei ferme certificate ecologic.

In medie, anul acesta, un producator a primit o subventie de numai trei milioane pe cap de vita, in timp ce la anul el va putea primi o medie de 5,5 milioane, a afirmat Flutur. Crescatorii de porci vor primi o subventie de 1,2 milioane lei pe cap de animal, respectiv 1,4 milioane daca provine din ferme certificate ecologic.

Achizitia purceilor sub 20 de kg este sprijinita cu 500.000 lei vechi, daca "purceii de lapte" provin din rase ameliorate. "Incepand cu 2006, va fi obligatorie clasificarea carcaselor de porc si vor fi acordate subventii doar in cazul obtinerii unor carcase cu cantitate mai mare de carne si mai mica de grasime. Incercam sa facem astfel marfa romaneasca atractiva si pentru export.

De aceea si stimulam achizitionarea de purcei de rasa", a explicat Flutur noul sistem de subventionare.

La oaie si capra, se da o subventie de 200.000 lei vechi pe cap de animal dupa fatare (respectiv 300.000 lei vechi daca exista certificare ecologica) cu conditia sa provina din ferme de cel putin 50 de capete (la oaie), respectiv 10 capete (la capra).

Cititi articolul integral in Averea