La summitul de la Bruxelles, liderii europeni evita sa adopte o pozitie clara privind aderarea in 2007 sau in 2008. In laboratoare se pregatesc patru variante pentru diagnosticul Comisiei Europene din primavara.

Aderarea in 2007 sau 2008 „nu este o chestiune pe care s-o dezbatem acum, asteptam raportul Comisiei din primavara", ne-a declarat cancelarul austriac Wolfgang Schuessel.

Variantele posibile

Pentru ca statele membre nu si-au format inca o opinie clara daca sa amine sau nu aderarea Romaniei, Comisia Europeana va trebui sa faca o recomandare reala in raportul din mai, ne-au declarat surse europene.

Deocamdata, exista patru scenarii posibile: un „Nu clar", un „Da clar", sau un „Da, dar", cu anumite amendamente, precum si un „Nu, dar" adica „nu recomandam aderarea, dar ramine la latitudinea Consiliului". Cele mai probabile scenarii sint fie un „Nu clar", fie un „Da, dar", considera sursele citate.

Nu doar marii corupti, ci si securizarea frontierei, capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si siguranta sanitar-veterinara joaca un rol important in formularea acestei recomandari.

Daca executivul European va considera ca Romania nu este pregatita intr-o serie de domenii importante, iar toate acestea sint considerate importante, Raportul din primavara va putea recomanda aminarea cu an a aderarii. Presedintele Comisiei de Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, ne-a declarat: „Depinde de Romania sa adere la timp.

Ne vom uita in aprilie daca putem spune fara rezerve ca aderarea poate avea loc la 1 ianuarie 2007. Romania nu a indeplinit inca criteriile, dar mai sint citeva luni pina cind se va lua decizia".

Cine plateste

Dezbaterile pe tema bugetului reflecta atitudinea statelor membre fata de extindere. „Nu putem avea o Europa largita cu acest buget", spunea presedintele Comisiei Europene, Barroso.

Iar la summitul PPE de ieri dupa-amiaza, liderii crestin-democrati si conservatori din Europa au ajuns la concluzia ca „nu poti avea extindere UE fara sa platesti", rezumata astfel de ministrul francez de Interne Nicolas Sarkozy.

Dar nimeni nu prea vrea sa plateasca pentru nou-veniti: francezii nu vor sa imparta CAP-ul cu Romania si Bulgaria, propunind ca finantarile agricole pentru cele doua tari sa vina din alte surse, britanicii nu vor sa reduca rabatul, iar germanii incearca sa medieze. • (Valentina POP, Bruxelles)

Parlamentul European sustine 2007

Parlamentul European a adoptat ieri, cu o larga majoritate, raportul privind stadiul in care se afla Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana, redactat de Pierre Moscovici. Parlamentul European a reafirmat sprijinul acordat Romaniei in vederea aderarii la UE, la 1 ianuarie 2007, dar a subliniat ca acest eveniment depinde de progresele realizate de tara noastra.

La Raport a fost votat un amendament prin care se cere guvernului roman sa dea un raspuns cit de curind posibil cererilor internationale de adoptie acceptate in perioada Moratoriului din 2001. Raportorul Pierre Moscovici respinsese miercuri un amendament privind investigarea existentei unor inchisori secrete ale CIA, deoarece Raportul nu este un document in care „sa se faca referire la zvonuri".

Autoritatile romane trebuie sa reformeze sistemul juridic si administrativ, sa elimine coruptia, inclusiv la nivel inalt, sa imbunatateasca conditiile de viata pentru copiii institutionalizati si pentru persoanele cu handicap.

Cititi articolul integral in Cotidianul