Angajatii studiourilor teritoriale ale TVR din Timisoara, Cluj, Iasi si Craiova au fost pusi, ieri-dimineata, in fata unui chestionar pentru completarea caruia au avut la dispozitie trei ore.

Banuind ca este vorba despre un pretext pentru a fi dati afara, cei mai multi au refuzat sa completeze chestionarul. La Timisoara si in redactia de stiri din Cluj a fost un boicot general, in vreme ce la Iasi, doar opt redactori s-au conformat.

Lovitura vine prin chestionar

Initial, cei aproximativ 20 de redactori de la studioul teritorial Timisoara au fost convocati la o intalnire pentru „probleme editoriale" cu consilierul presedintelui-director general, Dorin Suciu, si cu Dan Obada, de la Resurse Umane. Dar li s-a dat extemporal. „Intrebarile fac parte din strategia de relansare a TVR", li s-a explicat.

„Chestionarul adresat angajatilor si colaboratorilor Redactiilor programe/Minoritati" cuprindea 18 puncte cu subiecte diverse. Primul cerea realizarea unui decupaj pe tema unui reportaj privind admiterea la Facultatea de Drept.

„Numai realizarea acestui punct ar fi necesitat cel putin doua ore, or, noua ni s-au pus la dispozitie doar trei ore pentru intregul chestionar", s-a plans unul dintre timisoreni.

Al doilea punct cerea o propunere de desfasurator de emisiune de divertisment. „Realizati o emisiune despre violenta in scoli", a fost un alt punct criticat. Or, au spus angajatii, acestea tin strict de munca de producator al emisiunii, si nu de aceea de redactor.

Alte cerinte criticate: despartirea in silabe a unor cuvinte (circumspect, lingvist, inegal, transport etc.) sau gasirea unor sinonime (pentru „a monitoriza", „a desprinde", „indecenta" etc.) Toate astea i-au facut pe timisoreni sa refuze sa dea testul.

Amenintari de la Bucuresti

„Revolta" a fost raportata la Bucuresti. A urmat un fax semnat de Tudor Giurgiu, prin care se preciza ca aceia care refuza sa dea testul vor fi sanctionati in conformitate cu legislatia in vigoare. In plus, acesta le-a mai spus ca vrea ca „TVR sa recapete prestigiul moral si calitativ de dinainte de 1990".

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei