Transformarea ANAT in asociatie patronala, sub denumirea Patronatul ANAT a fost hotarata miercuri, 14 decembrie, in Adunarea Generala Extraordinara a ANAT, care a aprobat noul statut al ANAT. ANAT se declara deschisa in a colabora cu toate asociatiile si organizatiile din turism, in vederea crearii unei uniuni patronale a turismului romanesc.

ANAT are in prezent circa 700 de membri – agentii de turism si touroperatori, dar si membri afiliati (sisteme de rezervare si firme de soft pentru turism, institutii de invatamant, hoteluri, edituri, centre de promovare turistica) – in toata tara.

Potrivit datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica (INS), pentru primele 9 luni ale anului, turismul intern organizat prin agentiile de turism a inregistrat o scadere de 14,5% a numarului de turisti, fata de perioada similara a anului precedent.

Pensiunile agroturistice sunt din ce in ce mai cautate de clientii agentiilor de turism. Revelatia anului in ceea ce priveste turismul rural este regiunea Maramuresului. Pentru zona montana, sunt inregistrate solicitari in sezonul de iarna, in special pentru Poiana Brasov si Valea Prahovei.

Cererea pentru statiunile balneoclimaterice are propriu segment fidel, datorita preturilor mai mici fata de destinatiile montane.

Anul 2005, fata de 2004, a fost marcat de imbunatatirea infrastructurii hoteliere si a drumurilor, a calitatii serviciilor si a varietatii restaurantelor. Cresterea numerica si valorica a numarului de turisti in 2005 este cu 12-15% fata de 2004.

In primele 9 luni ale anului, turismul extern organizat prin agentiile de turism a inregistrat o crestere de 36,8% a numarului de turisti, fata de perioada similara a anului precedent. De asemenea, potrivit INS, 90,2% dintre turistii care au optat pentru destinatii externe au ales Europa.

Cel mai mare numar de turisti a avut ca destinatie Grecia (27,1% din totalul turistilor care au plecat din Romania), urmata de Italia(10,6%), Turcia (10,1%), Spania (9,9%) si Franta (4,9%). Referitor la judetele emitente de turisti pentru outgoing, pe locul 1 se afla Municipiul Bucuresti (37% din total), urmat de Cluj (10%) si Timis (5,7%).

Sursa:ANAT