Razboiul declansat in BOR de infiintare a unei noi mitropolii in Ardeal s-a mutat de prin ungherele bisericilor si ale Patriarhiei pe Internet, unde IPS Bartolomeu Anania si-a postat „file din jurnal", iar in sprijinul IPS Laurentiu Streza a aparut un site inregistrat in SUA.

Pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Clujului, Vadului si Feleacului, in „pagina de stiri si evenimente", IPS Bartolomeu si-a publicat recent citeva „file din jurnal". Perioada vizata este cea in care au avut loc alegerile pentru noul mitropolit al Ardealului, decizia Sinodului de a rupe Mitropolia si a infiinta una noua la Cluj si inscaunarea mitropolitului ales.

„Duhul Sfint a suflat de sus"

Pe 3 noiembrie, ziua in care Laurentiu Streza a fost ales mitropolit in defavoarea lui Andrei Andreicut, de la Alba Iulia, Bartolomeu scria in jurnal ca si cum ar fi dat un interviu: „O vasta si desantata campanie electorala in stilul si cu implicarea politicianismului vulgar si agresiv, din care nu au lipsit presiunile, clientelismul, ofertele si amenintarile subterane, agitatia si propaganda

prin mass-media, atacurile la persoana, calomnia, injuria si – vai! chiar si tentativa de asasinare morala a contracandidatului".

O zi mai tirziu, dupa ce propunerea sa, si a altor sase ierarhi ardeleni, de a se infiinta o noua mitropolie la Cluj, a fost votata de Sfintul Sinod, arhiepiscopul era sigur ca „Duhul Sfint este Cel care a suflat de sus, azi-dimineata, simultan, peste sapte ierarhi ardeleni, care se priveau in ochi si intelegeau ca au acelasi gind, de multa vreme mocnit in spuza si acum, naprasnic, devenit

flacara". Cea mai importanta „marturisire" din jurnal este insa, categoric, aceasta: „Si mai stiu ca nu e important sa faci istorie, ci s-o folosesti exact cind ea ti se ofera".

Mitropolitului profesor, cu dragoste: un site din SUA

Memoriile si atacurile concertate ale sibienilor la adresa nou-infiintatei mitropolii nu au ramas nici ele fara reactie in „filele de jurnal".

„Mi se pare incredibil sa aud ca doi sau trei teologi universitari, doldora de carte si diplome, cu nume consacrate in cultura si viata bisericeasca, trateaza Mitropolia Ardealului ca fiind un fel de societate pe actiuni care si-a pierdut pachetul majoritar."

Sustinatorii lui Streza nu s-au lasat insa mai prejos si au venit cu o replica de acelasi calibru, tot pe internet. Mai exact cu un site dedicat IPS Laurentiu, www.mitropolia-ardealului.info, site neoficial, dupa cum se precizeaza inca din prima pagina, si postat pe un server din SUA.

Autorii site-ului nu sint nominalizati, insa domeniul a fost inregistrat in Los Angeles, pe numele unui asa-numit „arhimandrit Paisie". „Nu stiu de acest site, insa este explicabil ca a aparut in America, intrucit acolo sint 30-40 de preoti absolventi ai facultatii din Sibiu, grupati in Asociatia «Andrei Saguna»", spune pr.

Mircea Pacurar, profesor consultant la Facultatea de Teologie, unde preda si Laurentiu Streza.

Preoti amenintati cu caterisirea

Site-ul pro-Streza consemneaza, la rubrica „Profesorii Sibiului protesteaza", opinia pr. prof.

Constantin Voicu referitor la mitropolia de la Cluj, care in final vorbeste despre amenintarile la adresa preotilor din eparhiile ce urmeaza sa fie subordonate IPS Bartolomeu Anania: „Fac apel la fratii preoti din Mitropolia Ardealului, care in marea lor majoritate mi-au fost studenti, sa reziste la amenintarile de caterisire din partea ierarhilor, sa apere integritatea Mitropoliei Ardealului",

spune acesta. IPS Andrei Andreicut neaga insa cu vehementa aceste acuzatii. „Este o minciuna sfruntata, o incercare de manipulare", spune acesta, indemnindu-i pe cei angrenati in aceasta lupta la „rugaciune si post in asteptarea Craciunului".

Articol integral in Cotidianul