Dobanzile la credite vor scadea cu cel mult doua puncte procentuale in 2006, apreciaza bancherii. "Nu cred ca dobanzile la credite vor scadea. Avand in vedere ca dobanzile la depozite inregistreaza acum un minim istoric si ca ar trebui sa mai creasca, nu cred ca va exista in 2006 o reducere prea mai a dobanzilor practicate la credite.

Acestea ar putea scadea cu 1-2 puncte procentuale", afirma presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. In acelasi timp, consultantul financiar Bogdan Baltazar face o estimare mult mai pesimista: reducerea dobanzilor la credite nu va fi mai mare de 1,5 puncte procentuale. "Nu cred ca vor exista scaderi cat de cat notabile ale dobanzilor.

Asa cum vad eu anul 2006, cu o inflatie de 7-8%, scaderea dobanzilor nu cred ca va fi mai mare de 1-1,5 puncte procentuale", afirma Baltazar.

Scaderile dobanzilor, egale cu zero

Comparativ cu reducerile consemnate in acest an, reducerea estimata pentru anul viitor este aproape zero. De la inceputul anului pana la finele lunii octombrie, dobanzile pentru creditele pe termen scurt au scazut de la 26% la 19%, iar cele pe termen mediu au scazut de la circa 26% pana la 16%.

Dobanzile practicate la imprumuturile contractate pe o perioada mai mare de cinci ani au fost reduse de la aproape 24% la 14% in perioada mentionata.

Articol integral in Gardianul