Trei prefecti au demisionat ieri din partidele lor pentru a putea da examenul in urma caruia sa ramana in continuare prefecti.

Este vorba despre Radu Prisacaru (Iasi) si Ciprian Minodor Dobre (Mures), ambii demisionari din PNL, si de Andrei Todea (Salaj), ex-membru PD.

Prefectii si subprefectii nu vor mai reprezenta partide politice si nu vor mai putea fi schimbati din functie odata cu guvernele. De la 1 ianuarie, ei vor avea statut de administratori profesionisti ai judetelor, carora li se asigura stabilitatea in functie. Ei pot fi mutati dintr-un judet in altul, in functie de nevoile guvernului.

Executivul a modificat, saptamana aceasta, prin ordonanta de urgenta, legea care-i transforma in inalti functionari publici pe cei pusi sa coordoneze activitatea serviciilor deconcentrate. Actul normativ a fost adoptat fara dezbatere parlamentara deoarece depolitizarea functiei trebuie realizata, conform angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, pana la inceputul anului viitor.

Actualii prefecti si subprefecti trebuie sa opteze, zilele acestea, intre calitatea de membru al unei formatiuni politice si cea de functionar public. Pana la sfarsitul lunii, cei care decid sa ramana in fruntea administratiilor judetene vor sustine examene de atestare pe post.

Majoritatea prefectilor au decis deja sa sustina examenul de ramanere in functie.

Vor sa ramana prefecti

BUCURESTI. Prefectul Mioara Mantale intentioneaza sa ramana prefect, urmand sa renunte la calitatea de membru al PD

CLUJ. Si Alin Tise vrea sa paraseasca PD si sa ramana in fruntea prefecturii. El nu si-a depus inca demisia.

VALCEA. Anuta Handolescu, prefectul judetului, vrea sa renunte la cariera politica, alegand functia pe care o ocupa in prezent, chiar daca risca „sa i se clatine scaunul din patru in patru ani".

HUNEDOARA. Prefectul Marius Cristian Vladu va renunta la politica in favorea functiei publice, pentru ca este „atras mai mult de administratie".

OLT. Prefectul Octavian Popescu si subprefectul Gigel Stirbu au optat, deja, pentru functiile pe care le detin in prezent.

GIURGIU. Sergiu Stanisteanu, prefect, si Cristina Dinu, subprefect, doresc sa isi pastreze pozitiile din administratia locala.

GALATI. Penelistul Mihai Capra vrea sa fie in continuare prefect. El urmeaza deja cursurile de formare ale institutiei prefectilor de la Bucuresti.

BISTRITA. Prefectul udemerist al judetului, Szilagyi Janos, ne-a confirmat ieri faptul ca, la indemnul liderului maghiar, Marko Bela, a ales sa ramana in administratia publica locala si sa renunte la functia de lider local al UDMR.

IASI. Radu Prisacaru, prefectul judetului, si-a dat ieri demisia din PNL si va concura pentru postul e prefect. Este dispus sa fie delegat oriunde in tara.

MARAMURES. Prefectul Bondi Gyongyike, se va prezenta miercuri la concursul pentru obtinerea statutului de inalt functionar public. Anterior, Bondi a demisionat din UDMR.

GORJ. Stefan Marian Popescu Bejat a preferat sa ramana la conducerea administrativa a judetului, renuntand la functia de presedinte al organizatiei judetene a PD.

BACAU. Gabriel Berca, prefectul judetului, va renunta la politica si se pregateste pentru statutul de inalt functionar public.

Articol integral in EVZ