Uniunea Europeana condamna declaratiile presedintelui iranian, conservatorul Mahmud Ahmadinejad, de a sterge Israelul de pe harta si de a nega existenta holocaustului, "care nu-si au loc intr-o dezbatere politica civilizata", titreaza concluziile Consiliului European din 15-16 decembrie de la Bruxelles.

Presedintele Ahmadinejad a pus gaz pe foc cu noi declaratii miercurea aceasta, in 14 decembrie, cand a spus ca holocaustul este un mit, promovat si alimentat de statele occidentale.

Consiliul European a amintit ca, in luna noiembrie a acestui an, Adunarea Generala a ONU, incluzand si Iranul, a adoptat, prin consens, o rezolutie care respinge negarea holocaustului ca eveniment istoric, apeland la statele member sa isi educe cetatenii cu privire la acest aspect.

Liderii europeni au reconfirmat dreptul Israelului de a exista si a reamintit statelor membre ONU sa se abtina de la amenintari sau actiuni violente impotriva integritatii teritoriale sau a independetei politice ale oricarui stat.

De asemenea, UE a facut apel la Iran pentru a se alatura consensului international de a gasi o solutie pentru conflictul israelo-palestinian, de a sprijini instituirea pacii intre Israel si vecinii lui, si de a nu mai acorda nici un fel de sprijin grupurilor care promoveaza sau comit acte de terrorism.

Consiliul European este foarte ingrijorat de faptul ca Iranul nu a reusit sa convinga ca programul sau nuclear este in totalitate pacifist. Continuarea activitatii de conversie a uraniului in Esfahan, si lipsa de transparenta ridica motive de ingrijorare din partea UE ce ar putea duce la blocarea dialogului pe marginea dosarului nuclear.

UE a reiterat cu aceasta ocazie ingrijorarea despre nerespectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in Iran, si face apel sa demonstreze respect pentru aceste principii prin masuri concrete, printre care si eliberarea jurnalistului Akbar Ganji.

In aceste conditii, Uniunea Europeana a avertizat Teheranul ca va impune sanctiuni daca va fi necesar. Avertizarea vine cu cateva zile inaintea discutiilor programate pe 21 decembrie dintre reprezentantii UE si Iranului, cu privire la programul nuclear Iranian.