In pofida refuzului categoric al Bucurestilor de a recunoaste regimul separatist impus de Igor Smirnov in Transnistria, companii romanesti au legaturi de afaceri subterane cu firme de pe malul stang al Nistrului. Legaturile intense sunt mascate prin firme-tampon, inregistrate la Chisinau. Astfel, sub acest paravan, relatiile de afaceri dobandesc legitimitate.

Corespondentii speciali ai ziarului „Averea" au obtinut un interviu in exclusivitate pe tema afacerilor mascate cu unul dintre membrii-cheie ai Guvernului transnistrean. Elena Cernenko (foto) este ministru al Economiei in cadrul Executivului de la Tiraspol de peste sapte ani si tine in maini atat investitiile straine, cat si procesul de privatizare.

Uriasul combinat metalurgic de la Rabnita are ca parteneri fideli de afaceri intreprinderi romanesti, de unde procura cantitati colosale de fier vechi, exportand in schimb lingouri. Ponderea exporturilor Transnistriei se orienteaza insa, preponderent, spre urmatoarele piete: 37% in Federatia Rusa, 20% in Ucraina, 8% in SUA. In Romania se exporta cu predilectie metalul prelucrat la Rabnita.

„Pentru noi este insa mai important importul din Romania", a precizat Cernenko. Ea a admis ca pentru legitimitatea unor astfel de relatii, se creeaza firme-tampon la Chisinau, in asa fel incat sa se deblocheze orice dialog de afaceri.

Radiografia economiei transnistrene are loc in contextul inceperii, la 1 decembrie 2005, a monitorizarii de catre UE a frontierei moldo-(nistreano)-ucrainene.

Costurile monitorizarii acestui sensibil segment de frontiera sunt de opt milioane euro si grupeaza 69 de experti vamali si de politie de frontiera din tari membre ale UE, precum si 50 de experti locali, toate acestea, in conditiile in care fiul presedintelui Igor Smirnov este in continuare seful serviciului vamal nistrean.

Elena Cernenko (foto) ne-a declarat ca „acest fapt, paradoxal, va demonstra corectitudinea exportatorilor locali care respecta atat legislatia interna, cat si pe cea internationala". „Conteaza mult faptul ca marfurile produse aici nu mai sunt retinute sau intarziate la vama ucraineana, iar procedura a devenit mai transparenta", ne-a marturisit ministrul Economiei.

Increngatura de interese in zona este extrem de complexa. De exemplu, Dimitri Tkaci este reprezentantul special al presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko in problema transnistreana, numit la 19 septembrie 2005. Dar, in acelasi timp, el este si coproprietar al companiei tiraspolene Interdnestrcom, singura sursa de servicii de telefonie fixa si mobila din republica nistreana. In ciuda incompatibilitatii, acesta isi exercita mandatul fara probleme.

Reporterii „Averea" au observat straniul fenomen al caderii retelei telefoanelor proprii de fiecare data cand intram intr-o cladire oficiala. Elena Cernenko nu a negat fenomenul, dar a adaugat ca „toate acestea se vor remedia pe masura ce ne perfectionam tehnologic propriile comunicatii". Guvernul de la Tiraspol anticipeaza pentru 2006 o crestere a bugetului.

Despre faptul ca economia da semne de insanatosire, ministrul a tinut sa sublinieze ca „la aceasta contribuie si inlocuirea accentuata a demagogilor politici cu profesionisti in macroeconomie, management si statistica".

„Exportul marfurilor nistrene - cel mai important indicator economic - a crescut cu 115% in aceasta perioada, atingand valoarea de 1,216 miliarde dolari. Se exporta cel mai mult otelurile combinatului metalurgic de la Rabnita, dar si textile, incaltaminte, cereale etc.

Un stimulator al exportului este si combinatul de coniacuri si vinuri KVINT, unic in fosta URSS, companie a carei sensibila privatizare va incepe in anul 2006", a adaugat Cernenko.

In ceea ce priveste procesul de privatizare, acesta difera in esenta de cel desfasurat in Romania, prin faptul ca se stimuleaza privatizarea intreprinderilor nerentabile si energofage, cu tehnologie depasita moral. „Noi ajutam noii proprietari sa-si schiteze programele de investitii pentru o treptata rentabilizare la care contribuim si noi.

Acest mecanism ne ajuta sa tinem si problemele sociale la foc mic", ne-a spus ministrul Cernenko.

Din intreprinderile mari, „Tirotex" este un bun exemplu. In acest moment, doua treimi din totalul fondului economic-productiv din Transnistria urmeaza sa fie privatizate, doar o treime trecand prin aceasta procedura.

Articol integral in Averea