Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), de la 1 ianuarie 2006, tarifele la energie electrica vor fi majorate cu 1,85%, din cauza majorarii preturilor la combustibili fosili. Majorarea a fost atenuata de productia de energie electrica din surse hidro si urmeaza sa fie aplicata uniform la toate categoriile de consumatori.

ANRE a analizat in perioada 1 noiembrie si prima decada a lunii decembrie 2005, solicitarile de cresteri ale tarifelor pentru anul 2006 provenite de la agentii economici din cadrul sectorului energiei electrice.

Costurile suplimentare s-au evidentiat mai ales datorita cresterii preturilor la combustibilii fosili (atat in semestrul al doilea al anului 2005, cat si previzionat in primul semestru al anului 2006) si a investitiilor necesare in domeniul retelelor de transport si al distributiei energiei electrice.

Tinand cont de efectul pozitiv al productiei de energie electrica din surse hidro peste limitele prognozate la inceputul anului 2005, ANRE a hotarat sa transfere profiturile suplimentare inregistrate de furnizori (aproximativ 500 milioane lei) catre costurile cu energia ale consumatorilor captivi (agentii economici si populatie), in concordanta cu prevederile legale in vigoare, stabilindu-se un nivel de crestere de numai 1,85%.

Saptamana trecuta, a fost anuntat si pretul final al gazelor naturale. De la 1 ianuarie 2006, pretul gazelor naturale se va majora cu 17% fata de valorile actuale.