Parlamentarii Viorel Hrebenciuc, Aristide Roibu si Gyorgy Frunda sunt cercetati in acest moment de procurorii Departamentului National Anticoruptie. Punctul comun al celor doi pesedisti cu udemeristul Frunda nu este o afacere, ci o femeie, respectiv judecatoarea Andreea Ciuca.

In aceasta problema cu iz penal, celor trei parlamentari li se adauga fostul prefect PSD-Cluj, Grigore Zanc, si fostul ministru de Interne, Ioan Rus.

Potrivit unor surse judiciare, Gyorgy Frunda, Aristide Roibu si Viorel Hrebenciuc ar fi beneficiat de sprijinul lui Ciuca pentru a castiga cateva procese comerciale, care au fost stramutate de la Bacau la Targu Mures.

La randul ei, judecatoarea Andreea Ciuca ar fi apelat la ajutorul celor trei „grei" pentru a interveni in favoarea ei pe langa fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu.

Concret, Ciuca dorea sprijin pentru a deveni membru al Consiliului Superior al Magistraturii si pentru a nu fi revocata din functia de presedinte al Tribunalului Mures.

„Pilele" nu au tinut la Rodica Stanoiu, care nu numai ca nu a mai reconfir-mat-o in functie dupa expirarea mandatului, dar a si acordat aviz pentru arestarea si trimiterea in judecata a magistratului.

Acest al treilea dosar penal in care este implicata judecatoarea Ciuca a fost deschis datorita unei probe foarte importante care ar fi trebuit sa existe chiar din primul dosar in care – initial – a fost acuzata de anchetatori de luare de mita, sustragere de inscrisuri, fals intelectual si uz de fals.

In acest dosar, Ciuca a fost achitata intr-o prima faza de Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand sa se judece recursul. Nici nu este de mirare faptul ca magistratii Inaltei Curti au adoptat o atare solutie, atata vreme cat proba la care facem referire a fost subtilizata de persoane din interiorul PNA.

Concret, este vorba de o inregistrare facuta chiar de denuntator, respectiv de Viorel Tibrea.

Dupa mai mult de doi ani de la disparitia inregistrarii, procurorii anticoruptie au regasit-o si in baza ei dar si a altor dovezi, au demarat – acum doua saptamani – cercetarile impotriva Andreei Ciuca si a celor cinci politicieni.

Conform unor surse judiciare, aceasta inregistrare se refera la o convorbire telefonica dintre Andreea Ciuca si Viorel Hrebenciuc. Aceleasi surse ne-au mai precizat ca, in acesta discutie, judecatoarea a vorbit despre cei cinci: Viorel Hrebenciuc, Aristide Roibu, Gyorgy Frunda, Grigore Zanc si Ioan Rus.

Totodata, Ciuca face referire si la fostul ministru Rodica Stanoiu, pe care o numeste „nenorocita".

Din aceasta inregistrare reiese cu certitudine faptul ca Ciuca era in relatii apropiate cu toti cei cinci politicieni si, din acest motiv, apelase la ei pentru a interveni pe langa Rodica Stanoiu, in scopul unor favoruri profesionale pentru cariera sa de magistrat.

Se pare ca primul care a sarit in ajutorul doamnei judecator a fost Gyorgy Frunda. Aducand o multime de laude la adresa Andreei Ciuca, acesta ar fi rugat-o pe fostul ministru al Justitiei – la putina vreme dupa preluarea portofoliului – sa o primeasca intr-o audienta privata pe protejata sa pentru a o cunoaste.

Al doilea pas l-a facut senatorul PSD Aristide Roibu, care – la randul sau – a apelat la Stanoiu pentru ca Ciuca sa devina membru al CSM.

In schimb, Viorel Hrebenciuc a fost mult mai direct si a venit la fostul ministru al Justitei, chiar cu trei saptamani inainte ca judecatoarea Ciuca sa fie arestata, oferind bani multi pentru a nu o revoca pe protejata sa.

Potrivit unor surse neoficiale, acesta a fost momentul in care intre Rodica Stanoiu si Viorel Hrebenciuc s-ar fi iscat un conflict major, „combinatorul" PSD-ului fiind dat afara din biroul ministrului.

Totodata, din inregistrarea convorbirii Hrebenciuc-Ciuca ar reiesi ca si fostul ministru de Interne, Ioan Rus, si fostul prefect PSD de Cluj, Grigore Zanc, ar fi trebuit sa o sprijine pe Andreea Ciuca, pentru a nu fi revocata din functia de presedinte al Tribunalului Mures.

Redam unul din cele mai relevante pasaje din respectiva inregistrare: „Sunt revoltata. Sunteti cinci vajnici barbati si va e frica de nenorocita aia.

(…) Chiar asa… Dupa ce ca a ajuns sa conduca o tara intreaga, va conduce si pe voi… Am si eu limitele mele… Treaba ta, Viorele, daca vrei sa pierzi un miliard si jumatate".

Contactat telefonic, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a confirmat in mare masura informatiile existente in dosarul de la DNA.

Comenteaza pe forum

Articol integral in Gandul