Numeroase personalitati politice au calcat birourile procurorilor sau salile de judecata. Martori, faptuitori sau invinuiti, politicienii au mai scris o pagina in analele Justitiei. Cei mai multi politicieni care in acest moment fac obiectul unor verificari sau anchete penale sunt membri ai fostului partid de guvernamant - PSD.

Multe dosare solutionate anul trecut prin neinceperea urmaririi penale au fost redeschise.

Pesedistii, principalii clienti ai DNA

Dan Matei Agathon, Dorina Mihailescu, Miron Mitrea, Florin Georgescu, Rodica Stanoiu, Dan Grosu Saguna si chiar Adrian Nastase au dat declaratii pe la Parchete in dosarul "Stenogramelor". Dosarul "trimis" de Curtea Constitutionala inapoi la PNA "avansase" prin punerea sub invinuire a fostilor ministri Rodica Stanoiu si Florin Georgescu.

Dupa aproape un an de zile, procurorii anticoruptie au dat verdictul: infirmarea solutiei Parchetului General si neinceperea urmaririi penale in cauza.

Miron Mitrea trebuie sa dea socoteala anchetatorilor pentru contractul cu Bechtel, dar sa lamureasca si problema unor schimburi de terenuri din perioada de ministru al transporturilor. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a trait si el redeschiderea dosarului "Zambaccian" de catre DNA.

Culita Tarata si Hildegard Puwak vor face iar "alee" la DNA, care a decis si in privinta lor redeschiderea dosarelor, pe care fosta conducere a PNA le-a solutionat prin neinceperea urmaririi penale. Puwak trebuie sa justifice cheltuirea unor fonduri europene, iar Tarata - afacerea cu Insula Mare a Brailei, in care este vehiculat si numele fostului ministru al agriculturii Ilie Sarbu.

Florin Georgescu a retrait momentul unei audieri, in calitate de martor, in dosarul "Rompetrol". Viorel Hrebenciuc face obiectul verificarilor in mai multe cauze.

Alaturi de fostul ministru al administratiei publice Gabriel Oprea, fostul sef de la APAPS Ovidiu Musetescu si ex-presedintele AVAS Mircea Ursache, Hrebenciuc va trebui sa desluseasca declaratiile fostului partener de afaceri al lui Omar Hayssam, Mohammad Munaf. Acesta a spus ca Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Hayssam un milion de dolari pentru a-l scapa de raspunderea penala in dosarele economice.

Fostul ministru al sanatatii Ovidiu Branzan a mers in instanta pentru a divorta de prezentatoarea tv Dana Razboiu, dar si la PNA - pentru a da declaratii in megadosarul "Sanatatea".

Liberalii sufera de sindromul Rompetrol

Dragos Ujeniuc (deputat) a aflat chiar din gura procurorului general Ilie Botos ca pe numele sau se fac unele verificari.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, audiat ca martor in dosarul presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu.

Tariceanu, alaturi de colegii sai din PNL, Teodor Melescanu, Ludovic Orban si Radu Boroianu, s-au trezit cu conturile verificate in dosarul "Rompetrol". Tot martor in dosarul "Rompetrol" este chemat si Decebal Traian Remes, fost deputat PNL.

Ion Iliescu este cercetat in dosarul "Mineriadei din 1991"

Ion Dumitru - acuzat de abuz in serviciu in perioada in care a fost director la Romsilva.

Mihail Sireteanu - acuzat de trafic de influenta in dosarul privind MFA Mizil.

Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, cercetat de DNA pentru o serie de fapte de coruptie.

Nicolae Mischie, "baronul" PSD de Gorj, face obiectul mai multor dosare penale, privind cheltuirea defectuoasa a banilor publici ai judetului.

Articol integral in Adevarul