Bill Gates si sotia sa, Melinda, au fost desemnati de catre revista Time „Persoanele Anului", alaturi de starul rock irlandez Bono. Motivatia a fost ca cei trei au fost „buni samariteni", care le-au facut bine celorlalti in diferite feluri.

Pentru ca au fost determinati sa faca bine, pentru ca au rearanjat modul in care functioneaza politica si justitia, pentru ca au adus speranta si ne-au provocat si pe noi sa-i urmam, Bill si Melinda Gates si Bono sunt Persoanele Anului desemnate de Time", se arata in editia pe decembrie a prestigioasei reviste.

James Kelly, managing editor, spune ca cei trei au fost selectati ca fiind promotorii celor mai eficiente initiative pentru actiuni precum eradicarea malariei in Africa, a HIV si SIDA si a saraciei, fenomene care ucid peste opt milioane de oameni in fiecare an.

Time i-a desemnat si pe fostii presedinti George Bush si Bill Clinton drept „Parteneri ai Anului" pentru eforturile lor umanitare dupa tsumani-ul din Asa si uraganul Katrina.

„Dezastrele naturale sunt lucruri oribile, dar ceea ce ne defineste nu este ceea ce ni se intampla, ci modul in care reactionam", spune Kelly.

„Cand te uiti la numarul oamenilor care isi pierd viata in urma bolilor si a saraciei pe care sotii Gates si Bono incearca sa le eradice, constati ca este mult mai mare decat numarul celor ucisi in razboaie sau dezastre naturale", a mai spus Kelly.

Fondatorul gigantului industriei IT Microsoft - a carui avere personala de 46,5 miliarde de dolari l-a plasat din nou pe primul loc in clasamentul Forbes – si sotia sa au fost nominalizati pentru activitatile lor desfasurate prin Gates Foundation, una din cele mai mari organizatii caritabile din lume, cu un buget de 29 de miliarde de dolari.

Gates Foundation finanteaza sute de proiecte din intreaga lume concentrate in principal pe sanatatea publica, de la vaccinarea copiilor pana la dezvoltarea de noi medicamente, ca si pe educatie si burse in Statele Unite si in strainatate.

Revista Time desemneaza in mod traditional o „persoana a anului" inca din 1927. Traditia a fost si sursa a nenumarate speculatii, datorita unor alegeri controversate precum cea a lui Adolf Hitler in 1938 sau a Ayatollahului Khomeini in 1979.