Daca n-ar fi creditul mai ca am afirma ca Mos Craciun va fi mai putin darnic in 2005. Din pacate insa, nu se poate stabili cert daca romanii vor lua decizii rationale, chit ca mai tarziu tot ei vor constata ca, dupa ce au mancat din abundenta, va veni o vreme in care vor fi nevoiti sa flamanzeasca.

Pana la Craciun mai sunt sase zile. Sau cinci zile de cumparaturi - ele sunt cele care conteaza din punctul de vedere al inflatiei. Daca cererea in crestere exploziva va mari preturile cu mai bine de un procent in decembrie, atunci trendul dezinflationist se va intrerupe.

La un nivel anual de 9,3% - egal cu cel de anul trecut - se va putea spune ca 2005 a fost un an mort in lupta cu inflatia.

Cu alte cuvinte, daca guvernatorul Isarescu indeamna populatia la moderatie, inseamna ca exista posibilitatea reala a unui derapaj. Da, dar daca acelasi oficial declara ca nivelul de 8,5% - inflatie va fi depasit nesemnificativ, rezulta ca riscul este totusi redus.

Ce inseamna „nesemnificativ"? Probabil o inflatie de 8,6-8,7%, la care s-ar ajunge doar in conditiile unei majorari a preturilor de 0,5%, comparativ cu 0,6% anul trecut pe vremea asta.

Prin urmare, BNR spera ca romanii sa consume mai putin pentru ca doar asa ii poate iesi o inflatie mai mica in decembrie 2005 fata de decembrie 2004. Dar indexul guvernatorului pare mai degraba indreptat spre executiv decat spre populatie.

Tenacitatea guvernului de a ajunge la deficit dupa 11 luni de excedent bugetar ar amplifica inflatia mai mult decat orice ambitie a oamenilor de a consuma mai multe sarmale sau mai multi carnati.

Bineinteles ca banca centrala stie ca nu se poate baza suta la suta pe

guvern, din moment ce cursul de schimb bate mai mult pasul pe loc, in loc sa creasca. In eventualitatea in care guvernantii nu tin cont de indemnul BNR, aceasta poate face ca macar importurile sa dezumfle preturile.

Experienta anilor trecuti a dovedit ca valul de cumparaturi este concentrat in zilele dinaintea Craciunului. Dupa aia, pana la Anul Nou, presiunea scade. Iar daca lucrurile se asaza conform scenariului anticipat, cursul nu are de ce sa mai stationeze la nivelurile actuale.

Cu dezinflatia asigurata, rata de schimb poate sa urce undeva in intervalul 38.000-39.000 lei/ euro, ca doar productivitatea muncii e-n mare suferinta.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara