Autonomia locala e un concept care, pe plaiurile mioritice, s-a transformat in cel de stat in stat. Am ales ca studiu de caz modul de recuperare a datoriilor la intretinere, cele acumulate de asociatiile de proprietari la furnizorii de utilitati - apa rece si calda, canalizare si caldura.

Ne-am interesat cum stau lucrurile in Capitala si in alte 12 localitati importante din tara. Rezultatul a fost halucinant: este legea junglei, fiecare face cum il taie capul - pe unii mai bine, pe altii...

La Focsani si Turnu-Magurele, procesele impotriva rau-platnicilor la intretinere dureaza doua saptamani. La Constanta, Braila, Slatina si Pitesti dureaza si cate cinci ani. In treacat fie spus, creantele mai vechi de trei ani se prescriu.

In unele localitati, rau-platnicii sunt dati in judecata de asociatiile de proprietari. In altele, rolul asociatiilor e preluat de furnizorii de utilitati. Unii furnizori semneaza protocoale pentru cesiunea de creante cu asociatiile de proprietari, altii se prevaleaza de hotarari ale consiliilor locale, care exced legislatia, fiind abuzuri administrative.

Exista si situatii in care primaria preia rolul de administrator al asociatiilor de proprietari din localitate si se judeca, la o adica, cu regia furnizoare de utilitati, aflata... in subordinea primariei.

- Pitesti. Consiliul Local a decis ca regiile de apa-canal-termoficare-salubritate, aflate in subordine, sa-si recupereze datoriile direct de la rau-platnici, fara a fi nevoie de acceptul asociatiilor de proprietari.

Acest abuz nici macar nu a fost insotit de prevederea ca blocurile cu putini datornici sa nu fie debransate. Asa ca regiile opresc furnizarea utilitatilor, apoi cheama datornicii la tribunal si abia cand creanta se stinge urmeaza rebransarea. Cum cel mai scurt proces cu un datornic a durat 18 luni, aventurile localnicilor in epoca de piatra sunt dese si lungi.

In plus, dupa terminarea procesului urmeaza executarea, iar aici intervin alte complicatii: proprietarul achita o parte din datorii, sechestrul se ridica si „dansul" in justitie reincepe.

- Slatina. Primarul a promis in campania electorala desfiintarea asociatiilor de proprietari, numindu-le „cancerul populatiei". Municipiul resedinta de judet nu mai are apa calda si termoficare din 2002. Fiecare din cele aproximativ 140 de asociatii din oras are 10-15 procese pe rol pentru recuperarea unor datorii vechi de mai multi ani.

- Slobozia. Doar 7 asociatii din 300 isi calculeaza singure facturile la intretinere, restul fiind „preluate" de societatea locala de gospodarire comunala Urban SA - respectiv cheltuielile vin gata defalcate pe apartamente, direct de la furnizorul de utilitati.

Din cele peste 15.000 de apartamente ale municipiului resedinta de judet, doar cateva sute mai sunt racordate la reteaua de termoficare. Urban SA Slobozia a preluat acum doua luni debitele de la asociatiile din localitate, si a demarat peste 50 de procese impotriva celor cu datorii mari, care nu au semnat protocoale de reesalonare.

- Timisoara. Asociatiile au semnat cu regiile locale protocoale prin care acestea au agreat sa nu intrerupa furnizarea utilitatilor pe durata unui an, din momentul in care asociatia respectiva a demarat procesul de recuperare a datoriilor de la rau-platnici.

Problema e ca procesele dureaza mult, rastimp in care rau-platnicul acumuleaza noi debite, iar unele instante nu accepta actualizarea sumei pentru care s-a intentat procesul.

- Arad. Se respecta termenul legal de 90 de zile de clementa. Nu exista restante mai lungi, fiindca datornicii sunt imediat chemati in instanta, asociatiile fiind asistate juridic, contra unui cost modic (doar 100 RON/proces) de filiala Ligii Habitat, unde sunt membre.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara