Presedintele Romaniei, Traian Basescu, efectueaza o vizita oficiala in Regatul Hasemit al Iordaniei, la invitatia Majestatii Sale Regele Abdullah al II-lea. Prima zi a vizitei presedintelui Basescu in Iordania a comportat un caracter politic.

In cadrul convorbirilor tete-a-tete, atat regele Abdullah al II-lea, cat si seful statului roman au remarcat relatiile foarte bune dintre cele doua tari, la nivelul cooperarii pe linie militara.

Presedintele Basescu si-a exprimat, in acelasi timp, dorinta ca relatiile economice sa se consolideze si sa continue ritmul ascendent din ultimii ani.

Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale s-a triplat in comparatie cu anul precedent (circa 40 de milioane USD in 2004, fata de 15 milioane USD in 2003), in timp ce, anul acesta, la 31 octombrie, valoarea acestora se ridica la 30 de milioane USD.

Acest trend crescator dovedeste disponibilitatea si potentialul excelent de colaborare, a spus seful statului roman.

Presedintele Basescu si regele Abdullah al II-lea al Iordaniei au convenit sa relanseze cooperarea economica bilaterala, tinand seama de experienta acumulata in proiectele comune realizate anterior si de credibilitatea de care se bucura firmele romanesti in Iordania.

Presedintele Romaniei a apreciat, totodata, in cadrul dialogului cu M.S. Abdullah al II-lea cooperarea cu Iordania pe linia combaterii terorismului. In acest sens, presedintele Basescu i-a multumit omologului sau iordanian pentru sprijinul acordat la solutionarea crizei celor trei ziaristi romani rapiti in Irak.

Presedintele Basescu a apreciat ca relansarea relatiilor romano-iordaniene poate constitui o punte de legatura a Regatului Hasemit al Iordaniei cu Europa.

Analizand evolutiile recente si perspectivele conflictului palestiniano-israelian, presedintele Romaniei a salutat dezangajarea israeliana din Gaza si partii din Cisiordania si incheierea acordului israeliano-palestinian privind punctul de frontiera Rafah, exprimandu-si speranta ca aceste evolutii vor facilita reluarea negocierilor

dintre parti. De asemenea, presedintele Basescu a apreciat demersurile si initiativele pe care Iordania le-a avansat, la nivelul lumii arabe si la nivel international, vizand relansarea procesului de pace.

In cadrul convorbirilor oficiale, a fost discutata si situatia din Irak, presedintele Basescu aratand ca Romania este angajata in procesul de reforma institutionala si de reconstructie a Irak-ului.

In context, seful statului a aratat ca militarii romani se afla pe teritoriul irakian in sprijinul poporului acestei tari in baza mandatului ONU si numai atata vreme cat guvernul irakian va solicita in mod expres acest lucru.

La finalul convorbirilor, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a suveranului Regatului Hasemit al Iordaniei, s-au semnat doua documente: Programul Executiv de Cooperare Culturala pentru anii 2005-2008; Memorandumul de Intelegere pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul turismului intre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si

Turismului din Romania si Ministerul Turismului si Arheologiei din Regatul Hasemit al Iordaniei.

Tot luni, seful statului roman s-a intalnit la sediul Parlamentului iordanian cu presedintele Senatului Iordaniei, Zeid Rifai, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Abdel Hadi Majali.

Referindu-se la problematica regionala, cei doi presedinti de camere au aratat ca dorinta unanima este ca in Orientul Mijlociu sa existe o pace durabila.

In ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Iordania, ambii oficiali iordanieni au remarcat relatiile de prietenie stabilite la cel mai inalt nivel dintre cele doua tari. "Romania ne este o tara prietena si ne-ar fi placut sa o avem vecina", a afirmat in aceste sens Zeid Rifai, presedintele Senatului iordanian.

In cadrul intalnirii cu membri ai Camerei Deputatilor, presedintele Basescu a avut, totodata, ocazia de a intalni, printre parlamentarii prezenti, cetateni iordanieni, absolventi ai unor facultati din Romania.

In continuarea primei zile a vizitei in Regatul Hasemit al Iordaniei, presedintelui Romaniei i-a fost inmanata cheia de aur a orasului Amman, de catre primarul capitalei iordaniene, Nidhal Al-Hadid.

"In folclorul iordanian, cheia se daruieste numai proprietarului casei, dar se pot face si exceptii pentru acei oameni care iti sunt foarte dragi si pe care ii pretuiesti foarte mult, presedintele Traian Basescu fiind unul dintre acestia", a spus primarul Amman-ului, in cadrul unei intalniri desfasurate la Centrul Cultural Hussein.

Cu acelasi prilej, seful statului s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei absolventilor iordanieni ai universitatilor din Romania si cu membrii Asociatiei Romancelor din Iordania pentru Dezvoltare Sociala.

Asociatia absolventilor iordanieni s-a infiintat acum patru ani si numara in prezent 11.000 de membri, dintre care unii detin functii importante in diverse domenii, inclusiv 9 locuri in Parlamentul iordanian.

Presedintele Basescu a multumit comunitatii iordaniene care a ajutat la recuperarea ziaristilor rapiti in Irak. De asemenea, seful statului a aratat ca se afla in Iordania pentru a ridica dialogul economic si politic la cel mai inalt nivel.

in plus, presedintele Traian Basescu a tinut sa aprecieze modul corect in care sunt tratati cetatenii iordanieni de origine romana.

Presedintele Romaniei a reamintit ca, in decembrie 2004, cu ocazia evenimentelor anticipand implinirea, in 2005, a 40 de ani de relatii diplomatice romano-iordaniene, au fost donati 20.000 de copaci, care, in mare parte, s-au plantat la Amman.

"Pentru fiecare femeie iordaniana, de origine romana, vom mai dona cate trei pomi", a declarat presedintele Basescu.

Prima zi a vizitei oficiale in Regatul Hasemit s-a incheiat cu un dineu oferit de primul ministru al Iordaniei in onoarea sefului statului roman.

Din delegatia oficiala Romaniei in Regatul Hasemit al Iordaniei mai fac parte ministrul de stat, Gheorghe Copos, ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, Attila Verestoy, senator, presedintele Grupului Parlamentar de

Prietenie cu Regatul Hasemit al Iordaniei si Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Cea de a doua zi a vizitei oficiale efectuate de presedintele Romaniei, Traian Basescu, in Regatul Hasemit al Iordaniei are un caracter preponderent economic.

Presedintele Traian Basescu a participat marti, 20 decembrie a.c., la deschiderea Forumului Economic Romano-Iordanian. Seful statului i-a indemnat pe oamenii de afaceri romani si iordanieni sa valorifice excelentele relatii politice dintre cele doua tari.

Presedintele Basescu a apreciat, in context, ca sunt create toate conditiile pentru consolidarea rapida a relatiilor bilaterale, adaugand ca "Romania se afla intr-o puternica crestere economica si ambele tari au nevoie de investitii."

Presedintele Traian Basescu a reiterat faptul ca, pentru Romania, reinnodarea relatiilor cu tarile arabe constituie o prioritate. "Economia romaneasca are nevoie de valorificarea relatiilor politice si de transformarea lor in puternice relatii economice.

Optiunea de redeschidere a relatiilor cu lumea araba vine din convingerea ca a investi in tarile arabe inseamna a investi in pace", a subliniat seful statului.

De asemenea, presedintele Basescu a aratat ca Iordania este "reperul esential al statelor arabe", considerand-o unul dintre mediatorii din zona Orientului Mijlociu.

Seful statului a subliniat ca Regele Abdullah al II-lea insusi reprezinta garantia investitiilor realizate in Iordania, fiind, in aprecierea presedintelui Basescu, "un om extrem de pragmatic si interesat in dezvoltarea relatiilor cu Romania."

Adresandu-se celor prezenti la Forum, presedintele Basescu a mai precizat ca investitiile facute in Iordania se pot extinde catre Irak, in procesul de reconstructie a acestei tari. "Credibilitate de care se bucura Iordania in relatiile cu cele trei grupari din Irak este un element care poate propulsa interesele Romaniei in reconstructia Irak-ului", a apreciat seful statului.

"Marea noastra dorinta legata de cooperarea iordaniano-irakiana si de cea irakiano-romana este sa vina cat mai repede momentul in care sa ne chemam soldatii acasa din Irak si sa ne trimitem inginerii", a afirmat presedintele Traian Basescu.

Seful statului le-a sugerat oamenilor de afaceri romani sa investeasca in Iordania, "cu gandul la Irak", tinand cont, totodata, de faptul ca firmele mixte romano-iordaniene vor avea succes in refacerea Irak-ului.

In continuarea celei de a doua zile a vizitei in Iordania, presedintele Romaniei va avea intalniri cu Comisarul Sef si alti membri ai Autoritatii Zonei Economice Speciale Aqaba (ASEZA) si o intrevedere cu Majestatea Sa Regina Rania.