Erste Bank a preluat BCR, in urma ofertei de 3,75 miliarde euro pentru 62% din actiunile bancii, a anuntat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. Pretul oferit a contat in proportie de 90% in desemnarea castigatorului. Contractul va fi semnat miercuri, 21 decembrie.

Privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) cel mai important Grup financiar din Romania a ajuns la final. Cele doua banci ramase in cursa finala sunt Millennium Banco Comercial Portugues din Portugalia si Erste Bank, din Austria.

Sapte banci au intrat in competitia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) depunand oferte angajante pentru achizitionarea pachetului de 61,88% din actiunile bancii.

Astfel, Banco Comercial Portugues (Portugalia), Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (grup franco-belgian) si BNP Paribas (Franta) au intrat in lupta pentru privatizarea BCR. Alte doua banci, grupul belgiano-olandez Fortis si banca belgiana KBC nu au depus oferte pana la expirarea termenului fiind eliminate.

In urma deschiderii ofertelor au ramas in finala cursei

Millennium Banco Comercial Portugues din Portugalia si Erste Bank, din Austria. Criteriul de selectie a fost pretul oferit. Imediat dupa anuntarea Erste Bank si BCP drept finaliste, au aparut in presa ofertele: 3,2 si, respectiv, 3,1 miliarde de euro, cifre emise de surse apropiate tranzactiei. Cifra finala a depasit asteptarile: 3,75 miliarde euro.

Achizitia BCR are o importanta strategica pentru ambii concurenti, arata un raport al HVB Corporates & Markets, Global Markets Research.

Oferta celor doua banci, estimata la peste trei miliarde euro, a fost considerata neobisnuit de mare, depasind de cinci ori valoarea contabila a actiunilor BCR. In ecuatia ofertei de pret a celor doua finaliste intra potentialul pietei financiare romanesti, mult mai mare decat cel pe care Ungaria sau Cehia il aveau in urma cu cinci ani, adica in anul preaderarii la UE.

O cota in jurul a 3,5 miliarde de euro, ar valoriza intregul grup BCR la aproximativ 5,6 miliarde de euro, un pret semnificativ pentru o banca cu peste 300 de sucursale si agentii bancare, active totale de 7,3 miliarde de euro si care anul trecut a realizat un profit net de 123 de milioane de euro.

Intrarea BERD si IFC in actionariatul Bancii Comerciale Romane (BCR) a jucat un rol important in valorificarea bancii. Acest lucru a permis restructurarea institutiei de credit si cresterea performantelor, ceea ce a dus la majorarea pretului de vanzare comparativ cu suma oferita la prima incercare de privatizare.

Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 milioane dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul de atunci si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut.

Castigatoarea cursei pentru BCR dobandeste o cota de piata de aproximativ 25%, insa va fi nevoita sa faca eforturi semnificative pentru modernizarea, restructurarea si diversificarea bancii. Noul proprietar va avea de rezolvat integrarea sistemelor IT utilizate de banca dar si delicata problema a restructurarii personalului, in prezent BCR avand aproximativ 11.000 de angajati.

De la aproape o treime din piata in anul 2000, BCR nu mai detine acum decat un sfert. S-a mentinut totusi pe prima pozitie in piata, inca la distanta considerabila de principalul urmaritor – BRD.

Pe de alta parte, BCR este prima banca din Romania care a instalat 1.000 de ATM-uri, deja operationale, pe intreg teritoriul Romaniei. Totodata, numarul posesorilor de carduri BCR a depasit, in premiera pentru Romania, 1,8 milioane, banca fiind lider al pietei cu o cota de aproximativ 27%.

Reamintim ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.

Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.