In raportul prezentat in plenul Parlamentului, premierul a acuzat din nou PSD-ul pentru negocierile defectuoase, si pentru cumpararea bunavointei europene in vederea aderarii Romaniei la UE, dezvaluind ca vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini i-a spus ca nu credea ca Romania va putea recupera in reforma justitiei pentru a se integra la timp la 1 ianuarie 2007.

"In decembrie 2004, am preluat o Romanie codasa la integrare, negocierile au fost incheiate in genunchi.

Am inchis negocierile cu o clauza de salvgardare care impunea 11 conditii suplimentare de indeplinit pentru a adera la UE, iar nici unei alte tari nu i s-a impus vreodata clauza de salvgardare," a declarat premierul, spunand ca, dupa un an, in decembrie 2005 "revenim la normal, devenim europeni, si intram in linie dreapta in procesul de aderare."

Declaratiile premierului au declansat replica acida a sefului PSD, Mircea Geoana, care a acuzat ca raportul premierului Tariceanu pe tema integrarii in U.E. este "agresiv si mincinos". Premierul ar fi trebuit sa faca apel la unitate tuturor fortelor politice pentru integrarea europeana si nu sa critice fosta guvernare.

In dreptul la replica acordat premierului, acesta l-a acuzat pe Geoana ca isi radicalizeaza discursul pentru ca pierde influenta in partid. Parlamentarii PSD au parasit sala pe perioada declaratiei lui Tariceanu.