Implinirea a 16 ani de la revolutia din ´89 si a unui an de la "revolutia portocalie" a facut ca bilanturile realizarilor si restantelor sa conduca mai degraba spre ideea ca revolutiile autentice din strada au redevenit "puciuri" in cabinete - unde puloverele din ´89 au fost schimbate alternativ cu jachete si respectiv costume Versace.

Cel putin asta indica diferenta dintre asteptari si realizari, ramasa mereu mai mare decat timpul scurs intre ele. Ca urmare, rata de schimbare a ramas si ea mult mai redusa decat rata de continuitate. Astazi, esaloanele cinci si sase ale fostului sistem dau aceleasi batalii inversunate pe care le dadeau esaloanele trei si patru acum 16 ani.

Diferenta e ca reesalonarea de acum nu mai e cu varsare de sange ci cu varsare de bani si de nervi. Bilantul Aliantei, atacurile la adresa PSD si indemnul presedintelui Basescu la fuziunea PNL-PD au dus la fuziunea imediata a liderilor PSD (Iliescu, Geoana, Nastase si Mitrea) care au replicat in cvartet.

Dl Geoana l-a taxat pe dl Tariceanu pentru "lipsa de barbatie" cu care "demonetizeaza" opozitia: "este vorba de acelasi premier care incerca sa se dea cocos in relatia cu Basescu, care cerea mila si sprijinul PSD pentru a ramane in functie asta-vara, acelasi premier care nu stie cat are voie sa vorbeasca in prezenta lui Basescu".

Si e acelasi Geoana care in ´96 se bucura ca a scapat de comunistul Iliescu. Asa-s politicienii nostri: cocosi in presa si Udrea in intimitate. Pe dl Iliescu l-a deranjat cel mai tare faptul ca dl Basescu a considerat guvernul Tariceanu "cel mai bun dupa ´90" - cand dansul atribuise deja acest titlu guvernului Nastase. Asta a fost in editia trecuta. Orice titlu se rejoaca.

Acum l-a luat dl Tariceanu, data viitoare o sa-l ia altul. Dar nu numai cvartetul PSD a fost nemultumit de bilantul Aliantei - ci si cei doi membri supleanti ai coalitiei.

UDMR ameninta ca nu mai guverneaza fara "autonomie culturala" iar PC a anuntat ca la Congresul din februarie va analiza "avantajele ramanerii la guvernare sau castigul iesirii din coalitie" intrucat, dupa cum pretindea dl Ciuca: "noi nu suntem solutia imorala, noi suntem solutia care a adus Alianta la guvernare". Cu alte cuvinte: noi suntem solutia, noi suntem disolutia coalitiei.

Asta inseamna ca partidul adus cu furca in parlament de PSD ar putea intoarce armele inca o data trecand de partea fostului sau protector. Probabil ca acesta este "proiectul" PSD pentru 2006 cand spera sa schimbe majoritatea parlamentara in favoarea sa. Se anunta, asadar, un an nelinistit.

Cu asemenea coalitii de catifea, n-ar fi de mirare ca reformele romanesti sa ramana in pijama, urmarind la televizor involutia in direct.