Astazi, daca privesti dincolo de zidurile PSD, nu-ti ramane decat sa-ti faci cruce si sa spui „Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!". De fapt, nu fac nimic. Palavre, palavre si iar palavre. Plus joc de scena. Te-ai fi asteptat ca, dupa trecerea in opozitie si nebuloasa schimbarii lui Iliescu, PSD sa inceapa deratizarea interna, macar in ceasul al 12-lea.

Celebra „revolutie a binelui", cu care s-a tot falit noul sef, Mircea Geoana. Ei bine, alaltaieri am fost martorii unei poze de grup in care se citeste clar destinul nefericit al PSD. O fotografie in care si Mama Omida poate deslusi moartea sperantei pentru un PSD curat.

Cu presedintele Geoana in centru, la dreapta sa fostul presedinte Nastase, la stanga lui Geoana presedintele-absolut Iliescu, si in spatele tuturor, mustacind, secretarul general Mitrea. Toti Doamne, si toti patru!

Au iesit la bataie impotriva guvernului, intr-un exercitiu de imagine cu tema „PSD - forta si unitate la varf", suparati ca i-a porcait Tariceanu.

M-am distrat teribil. Gratis. Vizionasem cel mai bun film al anului, cu Ion Iliescu, Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea in rolurile principale. Un fel de „Sa radem cu nea Marin", varianta 2005, care poate candida la Oscarul pentru cea mai buna pelicula de comedie politica a anului.

Cum sa nu te-apuce rasul in fata acestui cvartet pesedist cand stii ce se afla in spatele pozei de grup? Oare chiar nu si-au dat seama ce caraghiosi sunt cei patru actori falsi atunci cand mimeaza spiritul de echipa? Doar stie o lume-ntreaga: nu sunt tovarasi, ci adversari in batalia pentru suprematie.

Pentru ei nu exista viata fara functia de „el lider maximo" in PSD? Chiar il credem pe Ion Iliescu capabil sa accepte conditia de supus a celui pe care nu de mult il boteza Prostanac, fara certificat de la stare civila? Chiar il vedem pe Adrian Nastase subaltern cuminte al lui Mircea Geoana? Chiar sa fie Geoana intr-atat de naiv incat sa creada ca-l recunosc Iliescu, Nastase si armatele de baroni

PSD drept comandant suprem al partidului? Sa fim seriosi! Se iubesc ca soarecele cu pisica. Motivul pentru care acum ies impreuna in public are legatura cu teama.

Teama lui Ion Iliescu de a nu-si petrece restul vietii intr-un loc mai putin comod decat vila din Primaverii, din cauza dosarului privind mortii din Revolutie. Teama lui Adrian Nastase de a nu fi sacrificat dupa Craciun, pe motiv de blocul din Zambaccian.

Teama lui Mitrea ca nu cumva pupilele sale din baronate sa inceapa sa spuna ce nu trebuie la suetele din Parchetul General, unde sunt musafirii procurorilor. Teama lui Mircea Geoana, presedintele cel fara de putere, de a nu ramane stapan peste nimic daca toti ceilalti isi iau jucariile si pleaca sa faca alte PSD-uri. Iata de ce pozeaza toti in seriosi, gravi, uniti si hotarati. De frica.

Asa s-a intamplat de fapt in toata istoria recenta a acestui partid renascut din cenusa PCR. De spaima sa nu afle presa sau justitia secrete scumpe si periculoase, pesedistii au preferat omerta si poza de grup. Le-a mers afacerea de doua ori pana acum: in 1992 si in 2000. Ulciorul nu merge insa de trei ori la apa. Mai ales daca il cara eternii Iliescu, Nastase, Mitrea, DIP etc...

Sau nascociri, tip Victoras Ponta, crescute in bine-cunoscutul spirit al arogantei de partid.

Sarbatori fericite pesedistilor care mai spera intr-o minune!