Romanii ar putea constata ca vedetele si producatorii de la Hollywood care au ales in ultimii ani tara noastra pentru filmari o vor coti spre tari vecine. Nicole Kidman, Andy Garcia, Jude Law, Jeremy Irons sau Francis Ford Coppola au inceput sa vina in Romania datorita costurilor mici de filmare.

Insa producatorii de film romani si straini se plang ca noua taxa pentru filmare in aer liber, impusa printr-o hotarare a Consiliului General Bucuresti, ii va trimite din ianuarie spre capitalele Ungariei, Bulgariei sau Cehiei.

Intre 32 si 72 de lei noi, pe metru patrat, pe zi

Pentru o ora de filmare in zona fiscala A din Bucuresti, autoritatile locale vor percepe o taxa de 72 de lei noi (aproximativ 24 USD) pe metru patrat, in conditiile in care, pana acum, singura taxa perceputa in Bucuresti era pentru Centrul istoric, 10 lei noi pe metru patrat, pe zi.

In 2004, Bucurestiul a fost impartit in patru zone fiscale, iar zona A incepe de la Soseaua Bucuresti-Pitesti, include toata zona Kiseleff, Primaverii si tot centrul, din Cotroceni pana in soseaua Mihai Bravu, plus malurile Dambovitei si malurile tuturor lacurilor.

Zona B (Militari, Bucurestii Noi si Colentina) este taxata cu 56 de lei noi, zona C (Ferentari, Rahova si Padurea Baneasa), cu 44,20 lei noi, iar pentru marginile Bucurestiului, din zona D, tariful este 32 de lei noi. Taxa se achita anticipat pentru „filme de scurt sau lungmetraj, videoclipuri si altele asemenea", potrivit legislatiei.

Cu cel putin 10 zile inainte de inceperea filmarilor se adreseaza o solicitare scrisa Primariei Generale, care verifica si avizeaza, daca este cazul, tot in scris. In costul locului de filmare nu intra si serviciile de paza si protectie, obligatorii in cazul filmarilor in locurile publice.

Vesticii scad taxel

Tendintele la nivel international sunt exact opusul celor romanesti.

„Un numar din ce in ce mai mare de tari au realizat valoarea locurilor de munca create si a taxelor ce revin guvernului prin intermediul productiilor de film si televiziune si curteaza cu agresivitate aceasta afacere prin scutiri de taxe si alte facilitati", arata un studiu al Comisiei de Film din California despre efectele economice ale migrarii producatorilor spre locuri mai ieftine.

Tot gratuit se filmeaza si in Paris, New York sau Londra, mai putin in zonele monument istoric.

La Praga, capitala Cehiei, taxele de filmare in aer liber sunt de 0,41 USD pe metru patrat pe zi, la care se adauga taxa pentru emiterea permisului de filmare, in valoare de patru dolari, potrivit reprezentantului Centrului Ceh de Film, Ludmila Claussova.

Producatorii internationali protesteaza

Marii producatori de film din Romania, Castel si Media Pro Pictures, au adresat deja plangeri la primarie, fara a obtine insa vreun rezultat.

„Din 2006, a filma in Bucuresti va depasi orice inchipuire a unui producator strain despre Romania si, probabil, ne va conduce si pe noi sa ne reorientam intr-un viitor imediat catre alte orase, care s-au dovedit, de-a lungul timpului, mult mai primitoare cu echipele de film decat Bucurestiul", a spus directorul de marketing al Castel Film, Bogdan Moncea.

Alte orase mari din tara, ca Brasov, Sibiu, Timisoara, Constanta sau Iasi, nu percep nicio taxa pentru filmarea profesionista in locuri publice.

Indepartarea producatorilor din zona Capitalei va avea efecte economice semnificative. „O taxa mare poate, pe termen scurt, sa creasca veniturile", a spus directorul de marketing de la Media Pro Pictures, Roxana Gramada. „Pe termen mediu si lung, insa le va diminua.

Nu este nevoie sa fim specialisti in macroeconomie, ci pur si simplu sa vedem experienta altor locuri care au avut taxe de acest fel", a explicat Gramada.

Budapesta, inaintea Bucurestiului

Robert Bernacchi, unul dintre producatorii companiei americane Lakeshore Entertainment, care a produs marele castigator al Oscarurilor 2005, „Fata de un milion de dolari", spune ca pretul este definitoriu pentru alegerea locului de filmare, mai important decat facilitatile oferite de studiourile autohtone.

„Noua taxa ma va face sa pun din nou Budapesta inaintea Bucurestiului", a spus Bernacchi, producator executiv pentru „Blood&Chocolate", filmat in Romania.

Costul locatiilor in Budapesta este prea mare, dar guvernul a implementat recent o reducere de taxe (20% din costurile de productie, cu conditia ca unul dintre producatori sa fie autohton - n.r.) care nu exista in Romania, pentru a contrabalansa preturile mai ridicate", a explicat el.

Citeste articolul intreg in Evenimentul zilei