Situatia din New York era ieri haotica, in conditiile in care peste 7 milioane de locuitori ai metropolei au fost nevoiti sa ajunga la serviciu pe jos, pe biciclete sau sa se inghesuie in masini personale, dupa ce angajatii din transportul in comun au intrat in greva generala, prima actiune de asemenea amploare din ultimii 25 de ani.

Precedenta greva din transporturi, care a avut loc in 1980, a durat 11 zile. Primarul Michael Bloomberg spune ca cei 33.700 de angajati din transporturi incalca legislatia care le interzice sa apeleze la astfel de forme de protest.

De altfel, el a precizat ca va cere in justitie sanctionarea sindicatului, legea prevazand pentru fiecare angajat o amenda echivalenta cu plata pe doua zile pentru fiecare zi de greva.

Sindicatul lucratorilor de la metrou si din transportul de suprafata a decis sa porneasca greva dupa ce a respins ultima oferta a conducerii. Cu un venit anual intre 47.000 si 55.000 de dolari, angajatii au cerut majorarea cu opt procente a salariilor, insa la ultimele negocieri li s-a propus doar 3%.

De asemenea, angajatii sunt nemultumiti de intentia administratiei de a ridica varsta de pensionare de la 55 la 62 de ani.

Citeste articolul intreg in Evenimentul zilei