Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana au dus ieri in Parlament o batalie politica in care premierul s-a remarcat printr-un atac fara precedent la adresa PSD si a liderului sau.

Iritat de toate acuzatiile care i s-au adus dupa prezentarea raportului privind integrarea, dintre care cele mai dure venite din partea principalului partid de Opozitie, premierul Tariceanu l-a acuzat pe Mircea Geoana de la tribuna ca practica o demagogie de doi bani prin care spera sa devina mai credibil si popular in partidul pe care il pastoreste.

Si pentru a-i demonstra care este pozitia sa in partidul pe care il dirijeaza, Tariceanu a facut referire la formula de familie in care conducerea PSD s-a prezentat, cu o zi inainte, pentru a anunta incetarea dialogului cu Puterea.

„Nu v-ati vazut ieri la televizor incadrat la greii partidului, Adrian Nastase, Ion Iliescu si Miron Mitrea, cat erati de mic si ridicol?", a intrebat primul-ministru, avertizandu-l pe Geoana ca pe masura ce-si pierde puterea isi radicalizeaza discursul. Mai mult, el a recurs si la arsenalul folosit de Traian Basescu in campania de anul trecut.

Parafrazandu-l pe actualul sef al statului, premierul i-a spus lui Geoana ceea ce presedintele i-a zis atunci lui Nastase.

Cu un zambet satisfacut pe fata, Tariceanu l-a avertizat pe Geoana de la tri-buna: „Nici nu stii, cat de mic incepi sa fii". Tariceanu a mers si mai departe ironizand comentariile pesediste. „Ati facut recomandari, amenintari si profetii, ceea va face sa semanati cu o noua mama Omida a politicii romanesti", i-a mai spus premierul lui Geoana.

Nici PSD-ul nu a scapat atacului.

Tariceanu a acuzat principalul partid de Opozitie ca a ramas prizonierul mentalitatilor comuniste si nu intelege care este sensul democratiei. „Ati vorbit de consens politic, nu poate exista consens politic pe hotia PSD si pe hotia din tara", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

In semn de protest, parlamentarii PSD au parasit sala. Geoana & Comp au iesit pe hol si, dupa ce s-au plans de „delirul anti-PSD" al premierului, au ascultat uratorii fredonand colinde.

Prima ciocnire intre Putere si Opozitie s-a dat insa imediat dupa ce premierul a citit raportul privind integrarea, intrucat PSD a cerut suspendarea sedintei pe motiv ca Tariceanu a citit alt discurs decat cel care le fusese inaintat cu o zi inainte si pe marginea caruia isi formulasera raspunsul. Cu aceasta ocazie, atat Puterea cat si Opozitia s-au acuzat reciproc de „smecherii ieftine".

„In momentul in care trimiti un raport care nu are nici o legatura sau foarte putine legaturi cu textul pe care il prezinti, cred ca este vorba de o smecherie ieftina care nu poate fi acceptata intr-un Parlament", a spus Adrian Nastase, presedintele de sedinta, adaugand ca este o situatie fara precedent in Legislativ.

„Parlamentul are propriile sale reguli, nu este o masa de manevra pentru Guvern", a mai adaugat presedintele Camerei. „Ion Iliescu a recunoscut ceea ce i-a deranjat si care este adevarata cauza a acestei reactii. Se refera la responsabilitatea pe care PSD ar trebui sa si-o asume pentru neimplinirile din drumul spre UE din 2001-2004", au mai spus reprezentantii Puterii.

„Noi consideram ca nimeni nu are dreptul sa cenzureze pe primul-ministru, daca iese in afara textului pe care l-a distribuit", a spus si senatorul PNL, Teodor Melescanu.

Opozitia se leaga de tehnica discursului

Problema a aparut intrucat raportul trimis Parlamentului, de ministrul Bogdan Olteanu, era mult mai tehnic decat discursul pe care premierul l-a avut in fata plenului. Mai precis, desi raportul initial cuprindea neimplinirile anilor anteriori in ceea ce priveste integrarea europeana, PSD nu era acuzat punctual pentru aceste neimpliniri.

„Discursul politic are o anumita retorica", a explicat si purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

In esenta, raportul premierului reprezenta o critica dura la adresa fostei guvernari social-democrate. „ Am preluat in decembrie 2004 o Romanie codasa la integrare. Ne impingeau prietenii de la spate in Uniunea Europeana, dar fostul Guvern avea alte prioritati decat sa faca reforma sau sa combata coruptia", a spus Tariceanu.

El a adaugat ca negocierile pentru integrare au fost incheiate „in genunchi", astfel incat PSD sa aiba „munitie electorala" inaintea alegerilor. Printre cauzele care au dus la aceasta situatie, seful Executivului a enumerat „congregatia baronilor PSD si clientelismul politic".

„Nici unui alt stat candidat nu i-au mai fost puse clauze de salvgardare suplimentare", se mai preciza in raportul premierului, care amintea printre altele ca Romania a incheiat negocierile cu clauze de salvgardare pe lupta impotriva coruptiei, reforma justitiei, securizarea frontierelor si concurenta.

Dupa „boala grea"

Dupa ce a criticat esecurile guvernarii PSD in domeniul integrarii, Tariceanu a spus ca, la 12 luni de la preluarea puterii de catre DA, Romania se afla in situatia „unui om in convalescenta dupa o boala grea: capuseala sistematica, coruptia si blocajul reformelor".

In concluzie, premierul a spus ca in anul 2005, Executivul pe care l-a condus a obtinut trei victorii: „Ne-am recastigat credibilitatea, am inceput sa facem reforme profunde si am devenit jucatori activi in structurile europene".

Replica a venit din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana, care a spus ca raportul premierului a fost „agresiv si mincinos". „Niciodata in 15 ani nu am transformat subiectul de politica externa si de integrare europeana intr-un meci de divizia C, cum a fost azi in Parlament", a spus Geoana.

El i-a reprosat premierului ca-si incalca promisiunea facuta la investitura ca nu va invoca niciodata „greaua mostenire", iar integrarea europeana va deveni miza suprema pentru care va „coagula" interesul Romaniei.

Citeste articolul intreg in Averea