Omul de afaceri Fathi Taher a incercat sa se urce in aeronava cu care presedintele Traian Basescu a zburat in Iordania, tara in care seful statului a efectuat o vizita oficiala de doua zile.

Invitat fiind de autoritatile iordaniene sa participe la forumul de afaceri romano-iordanian, desfasurat ieri la Amman, Taher a facut demersuri sa fie inclus printre membrii delegatiei oficiale care s-a deplasat cu aeronava prezidentiala.

Potrivit unor surse de la Cotroceni, omul de afaceri a fost refuzat pe motiv ca „cei care au datorii la stat nu vor urca niciodata in aeronava prezidentiala". Asa se face ca Taher a venit la Amman pe cont propriu si a participat la forumul de afaceri, la care Traian Basescu a tinut un discurs.

Presedintia a tinut mortis sa precizeze ca acesta a fost chemat de gazde si nu a calatorit cu Basescu in avion. Includerea lui Taher printre membrii delegatiei prezidentiale ar fi insemnat o lovitura pentru imaginea sefului statului.

Cel mai bogat arab din Romania

Fathi Taher este cel mai bogat arab din Romania, cu o avere estimata, de „Top 300 Capital", la 220 milioane dolari, dar si cel mai controversat.

Cetatean roman de origine libaneza, acesta detine grupul Excelent-Kandia, pachete importante de actiuni la compania ce patroneaza Hotelul Marriott, respectiv la firma de asigurari AGI Romania, precum si suprafete mari de teren in zone bine cotate din Bucuresti.

Numele lui Taher este legat de scandaluri rasunatoare, precum cele de la ziarul „Adevarul", Casa Radio sau Petromin, iar printre prietenii sai se numara si pesedistul Viorel Hrebenciuc, „patronul" relatiilor dintre fosta putere si afaceristii arabi.

Trupe

Traian Basescu a declarat la intoarcerea din Iordania, tara vecina cu Irakul, ca Romania isi va retrage trupele din Irak la o eventuala solicitare a guvernului de la Bagdad.

„L-am asigurat pe Regele Iordaniei ca Romania va raspunde prompt unei eventuale solicitari de retragere din partea guvernului irakian rezultat din alegeri si in acord cu aliatii nostri (din NATO - n.r.)", a afirmat Basescu, adaugand ca asteapta acest moment.

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei