Incredibil sau nu, motivat sau nevinovat, Romania se confrunta cu din ce in ce mai multe schimbari. Si cum traim intr-o lume instabila, cu fluctuatii majore pe toate planurile, de ce piata asigurarilor ar fi fost o exceptie?

In cazul RCA 2006 se aplica inca o data mult prea cunoscuta zicala"in Romania se poate...orice!". S-a creat o adevarata competitie in schimbarea de pe o zi pe alta a preturilor unei polite care, aparent, prin obligativitatea-i ar trebui sa fie mai mult decat stabila.

Sa nu uitam totusi ca suntem inca „o tara in curs de dezvoltare" si lucrurile se misca...rapid, s-ar spune, daca tinem cont de graba cu care „marile companii de asigurari" isi modifica preturile politelor RCA.

Sa fie oare vorba de adaptarea asiguratorilor la cererea clientilor sau doar o lupta acerba intre companii si preturi? Pana una alta urmarile sunt vadit negative: din ce in ce mai multe speculatii, clienti nemultumiti, brokeri confuzi.

O vaga incercare de stabilizare a situatiei vine din partea CSA, care se pare ca a gasit solutia optima: „orice societate de asigurari are obligatia de a publica tarifele de prime modificate pe site-ul propriu si in doua publicatii de larga circulatie, avand dreptul de a practica noile tarife numai pentru contractele de asigurare obligatorie RCA nou incheiate, ele nefiind aplicabile in cazul contractelor in derulare."

Daca brokerul cu oltcit-ul de la coltul strazii are poate habar de noile schimbari, cu siguranta asiguratul e departe de a fi bine informat, el vrea doar o asigurare, cu putini bani, incheiata cat se poate de repede.

Si daca vorbim de ironia sortii, pana si marile companii de brokeraj au ajuns sa contacteze CSA pentru a afla ultimele schimbari in grilele de preturi RCA.

Haosul continua...RCA-ul creste...romanii platesc!